Znanstvena studija: Članovima ekspedicije na Antarktiku smanjio se mozak nakon 14 mjeseci

Najnovije znanstveno istraživanje pokazalo je da više od godine dana u tmurnom i pustom okruženju Antarktike može promijeniti ljudski mozak, no ta promjena nije na dobro.

Branimir Vorša | 10.12.2019. / 14:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Polarni istraživači koji su proveli 14 mjeseci u istraživačkoj stanici na Antarktici doživjeli su promjene na mozgu, odnosno mozak im se smanjio, a rezultati istraživanja provedena na njihovu mozgu ukazuju na to da su uzrok ekstremna izoliranost i dosada.

S druge strane, učinci produženog boravka u takvim uvjetima na njihovo stvarno zdravstveno stanje i kogniciju bili su blagi i vjerojatno tek privremeni.

Autori studije provedene nad osam članova ekspedicije na Antarktiku, napravili su MRI sken njihova mozga prije i nakon ekspedicije, koja je bila smještena u istraživačku stanicu Neumayer III, kojom upravlja Njemačka.

Rossova ledena ploča Znanstvenici sve zabrinutiji: Najveća ledena ploča na svijetu otapa se 10 puta brže od očekivanja

Santa leda, ilustracija Santa leda teška 315 milijardi tona odvojila se od Antarktike

Tijekom misije tim je rješavao periodički testove kognicije i memorije te su davali i uzorke krvi kako bi autori studije mogli pratiti razinu proteina zvanog BDNF (brain-derived neurotrophic factor) važnog za zdrav razvoj mozga.

Autori studije usporedili su testiranja osmero istraživača nakon ekspedicije, s njihovim MRI rezultatima prije početka ekspedicije, te s rezultatima tima volontera koji su prema dobi i spolu odgovarali članovima tima koji je 14 mjeseci proveo na Antarktici.

Smanjenje mozga koje su pokazali MRI rezultati nakon ekspedicije, najviše je zahvatilo područje hipokampusa, koje je zaduženo upravo za kogniciju i memoriju. Prosječna razina BDNF proteina također je smanjena tijekom ekspedicije te se nije povećala čak niti mjesec i pol dana po povratku s Antarktike.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine ali nije prva koja je ukazala na to da produžena izolacija utječe i fizički na mozak.

S druge strane, studija na osmero ljudi vrlo je mala pa bi sve njezine rezultate trebalo uzeti u obzir s dozom opreza. Autori studije nikako izričito ne tvrde da su istraživači nepovratno oštećeni iskustvom na Antarktici.

Voditelj studije Alexander C. Stahn ipak smatra da su promjene na hipokampusu samo privremene, ako se znanstvenici vrate svojem uobičajenom životu ispunjenom društvenim životom i putovanjima.

Ipak, ova studija može se pokazati relevantnom u istraživanju učinka puta na Mars i boravka na Marsu na ljude koji bi jednog dana krenuli u prva ljudska istraživanja tamo.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti