"Otac Androida" predstavio Essential Phone

Essential Phone dolazi sa snažnim hardverom i velikim ekranom koji zauzima gotovo cijelu prednju površinu telefona, ali i cijenom od čak 700 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2017. / 07:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije dva mjeseca Andy Rubin, jedan od kreatora operativnog sustava Android, objavio je fotografiju na kojoj se vide obrisi novog pametnog telefona njegove kompanije Essential. U posljednje vrijeme objavljene su još neke glasine vezane uz ovaj smartphone, a jučer je Essential Phone (službeno ime Essential PH-1) i službeno objavljen i s njim će Rubin napasti sam vrh mobilnog tržište i najjače kompanije poput Applea i Samsunga.

Ovaj uređaj dolazi s top hardverom i velikim ekranom dijagonale 5,7 inča (rezolucije 2560x1213 piksela) i oko njega gotovo da i nema rubova te ekran zaokružuje čak i prednju kameru za selfije, što je zanimljivo rješenje, no kako navode na TechSpotu, nekim korisnicima može zasmetati prilikom pregledavanja fotografija.
Rubin, čini se, s ovim uređajem nije htio raditi nikakve kompromise kako bi Essential Phone bio cjenovno prihvatljiviji u odnosu na konkurenciju te je želio napraviti jedan od najboljih, ako ne i najbolji telefon na svijetu – to možemo vidjeti i u odabiru materijala za sam uređaj pa se tako, umjesto aluminija, odlučio za kombinaciju keramike i titana tako da će kućište ovog pametnog telefona biti otpornije na padove.

Hardverski, Essential Phone donosi sve opcije kao i najboljih telefoni predstavljeni ove godine – prvenstveno, to se odnosi na posljednju generaciju Qualcommovog procesora (Snapdragon 835), ima 4GB RAM-a, USB Type-C priključak (telefon nema 3,5mm izlaz za slušalice, ali s njim se isporučuje adapter za povezivanje klasičnih slušalica) i 128GB memorije, dok kapacitet baterije iznosi 3040mAh. Sa stražnje strane nalaze se dvije kamere rezolucije 13MP s kojima bi se trebale snimati odlične fotografije i u uvjetima slabog osvjetljenja, dok se s prednje strane nalazi 8MP kamera s kojom se mogu snimati 4K videozapisi.


Ostale opcije uključuju Gorilla Glass 5, čitač otisaka prstiju koji se nalazi na stražnjoj strani telefona te "čistu" verziju Androida Nougat 7.1.1 na kojoj nema instaliranog dodatnog softvera koji bi usporavao telefon. Jedna od zanimljivih opcija ovog telefona jest modularnost, odnosno povezivanje dodataka na stražnju stranu telefona putem magneta – prvi dodatak kojeg je Rubin predstavio jest 360 kamera koja se jednostavno povezuje s telefonom.


Sve ove navedene opcije imaju svoju cijenu, a ta cijena nije mala – 699 dolara, odnosno 749 ako s telefonom želite naručiti i 360 kameru. Essential Phone trenutno se može prednaručiti (samo na američkom tržištu), a prve isporuke korisnicima očekuju se do kraja lipnja. Na papiru, sve vezano uz Rubinov smartphone izgleda odlično, no pitanje je kako ovaj uređaj može konkurirati Samsungu i Appleu koji dominiraju tržištem pametnih telefona – za 700 dolara vjerojatno će većina korisnika htjeti kupiti provjereni uređaj s logom Samsunga, jabuke ili nekog drugog poznatog proizvođača.

Izvor: Essential
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti