Pfizer potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci cjepiva: "Od 15. veljače povećat ćemo isporuku"

Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.

Hina | 16.01.2021. / 16:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju", stoji u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri tjedna".

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesječje.

"Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesječju dobiti predviđenu količinu doza", rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom.

Pfizer je priopćio da se "počevši od 25. siječnja vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. veljače povećat ćemo isporuku", dodaje se u priopćenju.

"Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu".

Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka veljače zemljama članicama EU-a nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine cjepiva.

Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke 'protegnuti' na tri do četiri tjedna.

U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi cjepivo "idući tjedan privremeno smanjiti količinu doza za isporuku".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti