Pfizer Europi šalje manje cjepiva protiv COVID-19: Ovo je samo privremeno, dok ne povećamo kapacitete

Još nije jasno koliko će potrajati dok Pfizer ponovno ne postigne proizvodnju do svojih maksimalnih kapaciteta.

Hina | 15.01.2021. / 14:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv COVID-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).

Poruku smo primili jutros. Očekivali smo 43.875 doza Pfizerova cjepiva u 3. tjednu (idući tjedan). Sada se čini da ćemo dobiti 36.075 doza, priopćio je FHI.

Do smanjenja je došlo zbog toga što Pfizer prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi 2 milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde.

Ovo privremeno smanjenje odrazit će se na sve europske zemlje, navodi FHI i dodaje da "još nije jasno koliko će potrajati dok Pfizer ponovno ne postigne proizvodnju do svojih maksimalnih kapaciteta".

I Pfizer je potvrdio promjene u svom proizvodnom procesu.

Iako će se to privremeno odraziti na isporuke krajem siječnja i početkom veljače, donijet će znatno povećanje doza za sve pacijente krajem veljače i u ožujku, objavio je američki farmakološki div.

Norveška kao nečlanica Europske unije ima pristup cjepivu zahvaljujući Švedskoj, članici Unije koja kupuje više nego što je potrebno i prodaje te doze Norveškoj.

Institut tvrdi da neće biti kašnjenja u cijepljenju stanovništva jer je stvorio zalihe cjepiva.

Brojne zemlje Europske unije žale se da im se isporučuju manje količine od očekivanih te na neizvjesnost u pogledu budućih isporuka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti