Pogledajte video udara: Teslin autopilot nije detektirao prevrnuti kamion na cesti i zabio se u njega brzinom većom od 100 kilometara na sat

Čini se nevjerojatnim da ni autopilot ni vozač nisu mogli primijetiti veliki kamion koji se prevrnuo na cesti...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.06.2020. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internetom se širi videozapis snimljen s nadzorne kamere u Tajvanu koji prikazuje Teslin Model 3 kako se zabija u prevrnuti kamion na autocesti. Srećom, u ovoj nesreći nitko nije ozlijeđen, pa čak ni vozač Modela 3, koji se pri brzini većoj od 100 km/h zabio u kamion. Poznato je da se veliki broj vlasnika Tesle pretjeran oslanja na opciju autopilota te su neki čak znali i odspavati dok računalo upravlja vozilom, no neke od tih situacija završile su tragično te su već zabilježeni slučajevi u kojima su vozači Tesle poginuli dok je vozilom upravljao autopilot.

Tesla Automobil je vozio 100 km/h u pogrešnom smjeru, a onda se umiješao Teslin autopilot i spriječio sudar

Iako neki mediji poput Electreka spominju kako na automobilu nije bio aktiviran autopilot, no da su bili aktivirani neki sustavi koji su se trebali brinuti za sigurnost, na stranici The Drive, prenoseći lokalne medije, kažu da je automobilom ipak upravljao autopilot. Tko je zaista u trenutku sudara upravljao automobilom, pokazat će istraga, no video jasno pokazuje da vozač nije pozorno pratio situaciju na cesti.

Ne samo da autopilot i vozač nisu primijetili preokrenuti kamion već nisu vidjeli osobu na cesti (vjerojatno vozača kamiona) koja pokušava upozoriti vozača Tesle na usporavanje, no sve do nekoliko metara prije udara nije bilo nikakve reakcije. Prema bijelom dimu prouzrokovanom kočenjem jasno je da je vozač ili automatski sustav aktivirao kočnicu - već je bilo kasno za zaustavljanje, no sigurno je time spriječen još jači udar. Ako je ovo pogreška autopilota, iznimno je zabrinjavajuće što nije detektirao ni prevrnuti kamion, ni pješaka na cesti pored kojeg je Model 3 prošao.

Slika nije dostupna "Čudo je da smo svi preživjeli": Teslin autopilot spasio je 8 života u jednoj nesreći!

S obzirom na brzinu i silinu udara, jasno je koliko je vozač imao sreće što je ostao živ i neozlijeđen. Teslin autopilot nije klasičan autopilot kojem vozači mogu u potpunosti prepustiti kontrolu nad vozilom, već je to asistent za upravljanje vozilom uz koji je potrebna konstantna pozornost vozača. Dok je aktivan, vozač mora držati ruke na volanu i biti spreman preuzeti kontrolu nad vozilom, na što konstantno upozoravaju i iz Muskove kompanije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti