Automobil je vozio 100 km/h u pogrešnom smjeru, a onda se umiješao Teslin autopilot i spriječio sudar

Čini se da vozač Tesle nije gledao cestu ispred sebe pa nije odmah vidio automobil koji je vozio prema njemu. Srećom, imao je aktiviran autopilot…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2020. / 11:21

Tesla (Foto: AFP)

Na internetu sve češće možemo naići na informacije i videozapise vozača Teslinih automobila koji hvale opciju autopilota jer im je potencijalno spasila živote. Takav slučaj zabilježen je prošli tjedan u Sjevernoj Karolini. Vlasnik Tesle Bret Peters tvrdi da ga je upravo autopilot spasio u situaciji kada je prema njemu išao automobil koji je vozio 100-tinjak km/h u – krivom smjeru.

Slika nije dostupna "Čudo je da smo svi preživjeli": Teslin autopilot spasio je 8 života u jednoj nesreći!

Dok je imao aktiviran autopilot, osjetio je blago kočenje – isprva nije znao o čemu je riječ i zašto se vozilo tako ponaša, no kada je pogledao ispred sebe, vidio je kako mu se, vozeći se krivim smjerom, približava drugi automobil. Novinarima je rekao kako se nije ni snašao te, prije nego što je uspio zakočiti, autopilot je skrenuo u desnu traku i tako izbjegao sudar.

Za razliku od ljudi koje gomila stvari može ometati u vožnji, koji mogu zaspati tijekom vožnje, biti pod utjecajem alkohola ili biti preumorni, Peters kaže da Teslina tehnologija uvijek gleda i prati cestu i situaciju u prometu. U Muskovoj kompaniji naglašavaju da njihov autopilot u biti nije pravi autopilot koji može potpuno autonomno upravljati automobilom, već je riječ o asistentu u vožnji. Dok je aktiviran, vozači uvijek moraju imati ruke na volanu i biti spremni na potpuno preuzimanje kontrole nad vozilom.

Slika nije dostupna Pogledajte video bizarne nesreće: U Tesli uključio autopilot pa snimao, a ruke nije držao na volanu…

Prema videozapisu objavljenom na internetu, čini se da Peters ipak nije cijelo vrijeme pratio cestu jer ipak je prošlo nekoliko sekundi otkako se vozilo pojavilo u njegovoj traci te se čini da je imao dovoljno vremena za reakciju prije autopilota. Srećom, njegovu zakašnjelu reakciju ispravilo je Teslino računalo, a na kraju je i vozač koji je vozio u suprotnom smjeru skrenuo u desnu stranu te je tragedija izbjegnuta.

Video pogledajte ovdje.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti