Policija educira: Uz virtualnu policajku Kristinu naučite koje opasnosti vrebaju na internetu i kako se zaštititi

Cilj je, kroz razne preventivne aktivnosti, skrenuti pozornost na važnost sigurnog korištenja interneta kod djece i mladih.

Martina Čizmić | 09.02.2021. / 16:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U Hrvatskoj i svijetu svake godine, u drugom tjednu u veljači, obilježava se „Dan sigurnijeg interneta“. Cilj je, kroz razne preventivne aktivnosti, skrenuti pozornost na važnost sigurniju i odgovorniju upotrebu online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

U obilježavanje se uključila i policija i to nizom edukativnih videa i tekstova na temu „Zajedno za bolji internet.“

U ovo vrijeme pandemije virusa COVID-19, kada su na snazi epidemiološke mjere koje ograničavaju bliske fizičke kontakte, građani više i češće komuniciraju i kupuju preko modernih tehnologija, a djeci i mladima internet i mobiteli postali su važan alat u procesu obrazovanja te svojevrsna poveznica između škole i doma, ističu iz policije te dodaju: Pitanje sigurnosti djece i mladih na internetu vrlo je teško osigurati bez adekvatnog sagledavanja i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, a to su prvenstveno roditelji i učitelji osnovnih škola. U ponašanju djece i mladih potrebno je razviti mehanizme za filtriranje i blokiranje mnoštva sadržaja, kako bi izgradili učinkovite strategije donošenja odluka te razvili kritičku medijsku pismenost.

Zato su djeci (ali i odraslima) odlučili približiti tematiku sigurnosti na internetu kroz edukativna videa u kojima nastupa virtualna policajka Kristina. 

 

 Videospot, u kojem možete pronaći savjete kako svoj boravak na internetu učiniti sigurnijim, namijenjen je prvenstveno učenicima viših razreda osnovnih škola.

Tu je još i brošura „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona“ koju su pripremili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, HAKOM i Centar za sigurniji Internet i namijenjen je roditeljima te brošura „Internetska sigurnost doma“ koju je pripremio EUROPOL, a namijenjena je roditeljima, djeci i stručnjacima.

Korištenje tehnologije i interneta je poželjno i korisno, no treba ih koristiti sigurno i odgovorno. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, stručnjaci različitih profila, svi u tome imamo veliku ulogu.

Internet je postao sastavni dio života, pogotovo za mlade i djecu koji su najčešći korisnici modernih tehnologija. Kao i većina stvari u životu i internet ima svoje dobre i loše strane i zato je jako važno znati i naučiti kako se sigurno kretati prostranstvima mreže, poručuju na kraju iz policije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti