Policija upozorava: Ne nasjedajte na prijetnju "Platite 20 tisuća dolara u bitcoinima ili ćemo aktivirati bombu"

Iako prave opasnosti nije bilo, iz policije pozivaju na oprez.

Martina Čizmić | 14.12.2018. / 11:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stotine tvrtki, škola, državnih ureda i organizacija diljem SAD-a, Kanade i Novog Zelanda evakuirane su zbog prijetnji bombom koje su pristigle elektroničkom poštom.

Nakon što je policija pretražila prostore u kojima je navodno bila postavljena bomba, otkriveno je da se zapravo radi o dobro osmišljenoj spamerskoj kampanji čiji je glavni cilj izvući novac od "žrtava".

Iako su iz lokalnih policija oprezni i upozoravaju sve da ne odbacuju olako prijetnje bombom, već da ih odmah prijave, čini se kako prave opasnosti zapravo nije bilo.

Prema onome što se može iščitati iz objavljenih primjera poruka, pošiljatelj "upozorava" primatelja da je u njegovu tvrtku ili prostor u kojem radi ušetao muškarac koji sa sobom ima eksplozivnu napravu.

 

 

Pošiljatelj dalje traži 20 tisuća dolara u bitcoinima do kraja dana ili će aktivirati bombu.

To nije ništa osobno, samo posao. Ako se eksplozivna naprava detonira i vlasti vide ovo pismo: Mi nismo teroristi i ne preuzimamo nikakavu odgovornost za eksplozije na drugim mjestima, stoji u poruci.

Navedena je i adresa bitcoin novčanika (koja varira od poruke do poruke), no zasad nije poznato je li tko i koliko uplatio.

Zanimljivo je da su poruke poslane u zemlje engleskog govornog područja te se šire velikom brzinom. Ali, isto tako, veoma podsjećaju na spamersku kampanju koja se pojavila ranije ove godine. U toj, ranijoj, kampanji hakeri su se navodno domogli lozinke i potom preko web-kamere promatrali žrtvu te otkrili kako gleda pornografiju. Iako je priličan broj žrtvi uplatio kako se ta "snimka" ne bi objavila, stručnjaci za računalnu sigurnost nisu bili previše zabrinuti oko cijele kampanje.

Međutim, čim se spominje bomba, policija i stručnjaci za sigurnost mnogo su oprezniji.

Tako je FBI objavio da istražuje cijeli slučaj te pozvao javnost da prijave bilo kakve sumnjive poruke ili pakete.

Savjetuju "žrtvama" da ne pokušavaju kontaktirati s pošiljateljem ili mu odgovaraju na poruku. Također, da nikako ne plaćaju traženu svotu ili poduzimaju druge radnje prije kontakta s policijom.

I, naravno, sačuvaju poruku te ju proslijede policiji kako bi se ušlo u trag pošiljatelju.

Zasad nema informacija da su se slične poruke pojavile u Hrvatskoj.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti