Projektom "Huawei for digital Slavonia" osigurano 80.000 eura za stipendije na FAZOS-u i FERIT-u

Huawei je osigurao godišnje stipendije svim novim studentima studija Digitalna poljoprivreda u ukupnom iznosu od 80 tisuća eura.

Martina Čizmić | 16.11.2022. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je u Osijeku predstavio projekt Huawei for Digital Slavonia koji će se realizirati u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te dva osječka fakulteta - Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT).

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, cilj mu je podrška upotrebe novih znanja i tehnologija u poljoprivredi te jačanje znanja o najsuvremenijim tehnologijama.

Ovakvi projekti su značajni zato što maksimalno pomažu u digitalnoj tranziciji koja je bitna za Hrvatsku, ali i za cijelu EU. Danas je velik naglasak na energetskoj zelenoj tranziciji koja je povezana s digitalnom tranzicijom i ovakav način da velike svjetske kompanije ulažu u naše fakultete je nešto što kao država samo možemo podržati, rekao je Ivo Miletić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj, Qi Qianjin, također je podržao Huaweijev projekt.

Kao vodeći globalni pružatelj ICT infrastrukture i pametnih uređaja, Huawei je svojim proaktivnim djelovanjem postao važan partner u razvoju hrvatskog digitalnog gospodarstva i njegovanja ICT talenata. Huawei nastoji jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, a ujedno podupire kinesko-hrvatsko prijateljstvo, istaknuo je veleposlanik Qi.

U sklopu programa, Huawei je osigurao godišnje stipendije svim novim studentima studija Digitalna poljoprivreda koji se odvija na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek te izabranim studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji su uspješno završili ovogodišnji Seeds for the Future program.

Iznimno nam je drago što je Huawei prepoznao važnost ulaganja u obrazovanje i svojim inicijativama pokrenuo suradnju sa Sveučilištem u Osijeku kao i fakultetima, istaknuo je rektor Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Kevin Qiming Zhang, generalni direktor Huawei Hrvatska uručio je fakultetima stipendije u ukupnom iznosu 80.000 eura.

Prodekan za projekte i međunarodnu suradnju na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izv. prof. dr. sc. Emmanuel Karlo Nyarko, tom je prilikom poručio kako im je suradnja s tvrtkama ključna kako bi studijski programi bili aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, a prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dodao je i kako Huawei podupire njihov cilj da budu lider u području precizne poljoprivrede i razvoja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Edukacijsko - stipendijski program Huawei for Digital Slavonia nastao je potpisivanjem tri memoranduma u svrhu digitalne transformacije Hrvatske. Upravo na digitalnoj transformaciji Hrvatske predano radimo već 15 godina koliko smo prisutni u Hrvatskoj te kroz svoje projekte značajno doprinosimo poticanju razvoja mladih talenata, naglasio je Marco Xu Xiaobo, direktor komunikacija, Huawei CEE & nordijske zemlje.

U sklopu programa pokrenut je i novi projekt Tech4all koji nastoji očuvati biosustav u Kopačkom ritu. Projekt je ostvaren u partnerstvu s Rainforrest Connection koji je globalni partner Huaweija iz SAD-a i s FAZOS-om.

druga područja u Hrvatskoj s ciljem očuvanja prirode. Projektom Tech4all, uz pomoć najsuvremenije tehnologije i umjetne inteligencije, Huawei zajedno s partnerima pomaže u zaštiti ugroženih vrsta biljaka i životinja te u zaštiti i očuvanju njihovih prirodnih staništa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti