Rijeka prvi grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju

Rijeka se nalazi i uz gradove poput Amsterdama, Antwerpena, Hamburga ili Barcelone, koji će kao gradovi mentori, svojim iskustvom i znanjem će pomoći u transformaciji prema "pametnom gradu" stotinjak drugih europskih gradova.

Hina | 16.07.2020. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je u četvrtak da je Grad Rijeka proglašen prvim gradom u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju.

Obersnel je na konferenciji za novinare istaknuo da je to rezultat istraživanja Savjetničke kuće Apsolon provedenom u 20 gradova Hrvatske. Rijeka je dobila najviše bodova za spremnost za digitalnu trasformaciju, odnosno za promjenu svih oblika poslovanja i procesa u interakciji gradske uprave i korisnika putem novih tehnologija, softvera i aplikacija.

Rijeka je po istraživanju ostvarila 85,92 posto ukupnih bodova, Zagreb je drugi sa 77,72 posto, Pula treća s 47 posto, a većina gradova nije dosegla 40 posto.

Ovo nije bilo natjecanje, nego jasna slika koliko smo spremni za razdoblje pred nama, rekao je Obersnel. Ustvrdio je da je digitalizacija važna za područja od ekonomije do javne uprave. Ovaj rezultat pokazuje i spremnost na novo financijsko razdoblje EU, u kojem će biti raspoloživo mnogo novca iz fondova za digitalnu transformaciju, rekao je.

Vojko Obersnel je izvijestio i o drugom priznanju za Grad Rijeku na ovom polju. To je uvrštenje među 10 gradova mentora u projektu Europske komisije Intelligent Cities Challenge. Gradovi mentori, u kojima se Rijeka nalazi uz gradove poput Amsterdama, Antwerpena, Hamburga ili Barcelone, svojim iskustvom i znanjem će pomoći u transformaciji prema "pametnom gradu" stotinjak drugih europskih gradova.

Obersnel je iskoristio ovu prigodu da pozove građana na korištenje aplikacije e-novorođenče. Rijeka je prije mjesec dana sklopila sporazum s Ministarstvom uprave o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore za novorođenče. Aplikacija e-novorođenče je jedna od najkompleksnijih e-usluga na državnoj razini. Omogućuje roditeljima on-line prijavu novorođenčeta kao temelja za isplatu novčane pomoći, a ujedno olakšava administrativne zadaće vezane uz registraciju djeteta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti