Spoj digitalnog i analognog: Nova Kriptomarka ima stvarnu, ali i kolekcionarsku vrijednost

Prva hrvatska Kriptomarka izdana je 9. rujna ove godine povodom Dana marke, a ekskluzivnih 500 primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama rasprodani su u rekordnih 16 sati.

Martina Čizmić | 14.12.2020. / 17:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska pošta će 15. prosinca 2020. pustiti u optjecaj novu Kriptomarku 2, koja je izdana u bloku s jednom samoljepljivom markom i otisnuta u nakladi od 30 000 primjeraka, dok će pet primjeraka biti dostupno u ekskluzivnom, pozlaćenom izdanju.

Ovaj se put na marki nalazi pet digitalnih motiva na temu prijenosa poštanskih pošiljaka kroz povijest. Zanimljivi motivi sežu od dalje do nešto bliže povijesti: austrougarski listonoša, postiljon na konju, poštanska kočija, dostavljač brzojava na biciklu te poštar na mopedu. Autori Kriptomarke 2 zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a prema ilustracijama Damira Rukovanjskog.

Samoljepljiva fizička marka može se koristiti za plaćanje poštarine, a uz nju kupac dobiva sve podatke potrebne za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke u svoj digitalni novčanik. Kriptomarka 2 moći će se kupiti u interaktivnoj mrežnoj trgovini kripto.posta.hr, na mrežnim stranicama epostshop.hr i u svim većim poštanskim uredima. Vlasnici digitalnih novčanika moći će platiti 1000 primjeraka Kriptomarke 2, čija je nominalna vrijednost 50,00 kn, i kriptovalutama.

Podsjetimo, prva hrvatska Kriptomarka izdana je 9. rujna ove godine povodom Dana marke, a ekskluzivnih 500 primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama rasprodani su u rekordnih 16 sati.

Hrvatske kriptomarke zamišljene su kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Nakon kupnje kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu. Na blockchainu su marke zastupljene kao takozvani nezamjenjivi ili non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi non-fungible tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet. Budući da se takvi tokeni nalaze na mreži Ethereum, imaju potencijal živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena, istaknuo je Vlaho Hrdalo, predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

Projekt kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid.
Hoće li digitalni albumi zamijeniti filatelističke albume još ćemo vidjeti, ali već je sada jasno da strast ljudi prema skupljanju rijetkih stvari nije nestala s pojavom digitalnih tehnologija,
dodaje Hrdalo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti