Spremate se na booster dozu? Evo koja cjepiva daju najbolju zaštitu

Studija je otkrila da su booster doze pomogle u stvaranju širokog odgovora T-stanica na beta i delta varijante koronavirusa.

Hina | 03.12.2021. / 09:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kada se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece.

Slika nije dostupna ECDC proporučuje da se booster doze cjepiva protiv COVID-a daju svim odraslima, a posebno jednoj dobnoj skupini

Treća doza bit će učinkovita s mnogo cjepiva koja smo testirali i u mnogo različitih kombinacija, rekao je profesor Saul Faust, imunolog na Sveučilištu Southampton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da je puna doza ili polovica doze Pfizera ili puna doza Moderne dala vrlo učinkovit poticaj razinama i antitijela i T-stanica, bez obzira na to je li osoba u početku primala Pfizer ili AstraZenecu.

Kada su AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson i Curevac dani kao booster doze, povećali su razine antitijela za svako prvotno primijenjeno cjepivo, premda u manjem stupnju.

Međutim, dok je Valneva pojačala antitijela kod osoba koje su prvotno cijepljene AstraZenecom, to nije bio slučaj s prvotno cijepljenima Pfizerom.

Slika nije dostupna Kratki vodič o "booster" dozi: Saznajte trebate li testirati razinu antitijela te koje cjepivo i kad primiti

Studija je otkrila da su booster doze također pomogle u stvaranju širokog odgovora T-stanica na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o stanicama koje mogu igrati ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutačnim cjepivima moglo djelovati protiv varijanti (virusa) svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprječavanja infekcije, rekao je Faust.

Studija je provedena prije širenja zabrinjavajuće varijante omikron.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti