Omikron je promijenio sve: ECDC ističe tri ključne preporuke, a jedna od njih sad je važnija nego ikad

Prva od preporuka je imperativnog karaktera, drugu treba ozbiljno razmotriti, a treća je upravo sad važnija neko ikad prije, ističu iz ECDC-a.

Hina | 27.11.2021. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pozvao je, u svjetlu pojave omikrona - nove zabrinjavajuće varijante koronavirusa, na pojačano primarno cijepljenje, primjenu booster doza prvenstveno kod starijih od 40 godina i pojačano provođenje drugih higijenskih mjera.

Prema preliminarnim podacima, na temelju trenutno dostupnih genetskih informacija o rizicima nove varijante B.1.1.529, odnosno omikrona, taj je rizik visok, objavio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u priopćenju u petak navečer.

Slika nije dostupna Farmaceutske kompanije tvrde da pripremaju odgovor na omikron varijantu i otkrile što namjeravaju učiniti

Varijanta B.1.1.529, prvi put otkrivena u Južnoj Africi, najdivergentnija je varijanta koja je do sada otkrivena u značajnom broju tijekom pandemije, što izaziva ozbiljnu zabrinutost da bi mogla značajno smanjiti učinkovitost cjepiva i povećati rizik od ponovnih infekcija, poručio je ECDC.

Ravnateljica ECDC-a dr. Andrea Ammon rekla je: Danas objavljujemo procjenu prijetnje nove zabrinjavajuće varijante Sars-COV-2. Još uvijek postoji znatna nesigurnost vezana uz prenosivost, učinkovitost cjepiva, rizik od ponovnih infekcija i druga svojstva ove varijante. U ovoj fazi, na temelju našeg iskustva s prethodnim varijantama, moramo biti proaktivni i provoditi mjere opreza kako bismo kupili vrijeme dok ne steknemo više saznanja. Stoga bih željela ponoviti tri ključne preporuke. Prvo, imperativ je da zatvorimo jaz u cijepljenju. Drugo, potrebno je razmotriti booster doze za sve odrasle osobe, dajući prednost osobama starijim od 40 godina. Konačno, zbog neizvjesnosti povezanih s ovom situacijom, pravodobna pojačana provedba nefarmaceutskih mjera sada je važnija nego ikad.

Slika nije dostupna Moćan novi alat: Znanstvenici otkrili pomoću kojeg biomarkera u krvi se može predvidjeti prijeti li COVID pacijentu smrt

Te mjere uključuju uporabu maski za lice, rad na daljinu, modifikacije u radu koje smanjuju gužvu u javnom prijevozu, osiguravanje odgovarajuće ventilacije u zatvorenim prostorima i održavanje higijenskih mjera koje se mogu odmah primijeniti te postavljanje ograničenja za broj sudionika društvenih i javnih događanja poput dočeka nove godine što će podržati napore u održavanju fizičkog distanciranja.

Ona je poručila da bi povećanje pokrivenosti cijepljenjem protiv covida-19 u svim dobnim skupinama koje ispunjavaju uvjete, ali posebno starijih osoba, ugroženih skupina i zdravstvenih radnika trebalo ostati prioritet javnozdravstvenih službi.

Pozvala je da službe javnog zdravstva identificiraju one s novom varijantom ne temelju epidemioloških veza ili povijesti putovanja u područja za koja se zna da su zahvaćena kako bi se kontroliralo ili odgodilo širenje nove varijante.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti