Sredinom mjeseca imat ćemo priliku golim okom vidjeti rijedak astronomski spektakl na ranojutarnjem nebu

Za zaljubljenike u promatranje zvjezdanog neba sredinom travnja stiže rijetka poslastica - poravnanje planeta Sunčevog sustava u liniju vidljivu golim okom na nebu. Poravnanju će se par dana kasnije pridružiti i Mjesec.

Branimir Vorša | 12.04.2022. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vidjeti planete Sunčevog sustava poravnate u urednu liniju jedno je od mnogih zadivljujućih iskustava promatranja zvijezda koje možemo dobiti, a u travnju ćemo imati priliku vidjeti upravo jedan takav događaj na nebu.

Od sredine travnja, gledano na Zemljinoj sjevernoj hemisferi, moći će se vidjeti Saturn, Mars, Veneru i Jupiter poredane u gotovo savršenu planetarnu liniju na nebu prije zore.

Poravnanje se počinje formirati oko 17. travnja, ali će biti najvidljivije ujutro 20. travnja, prije izlaska sunca i pogledom prema istoku.

Egzoplanet (Ilustracija: Getty) Nakon provjere dosad otkrivenih egzoplaneta otkrivena tri ili čak četiri "uljeza": "Nema šanse... to jednostavno ne postoji"

Pod uvjetom da su uvjeti za gledanje dobri, na horizontu bi se trebalo moći razaznati sva četiri navedena planeta poredana u liniji, iako bi Jupiterova blizina horizontu mogla malo otežati to prepoznavanje.

Kao što strastveni promatrači zvijezda vjerojatno već znaju, Saturn, Mars i Venera zapravo se skupljaju zajedno od kraja ožujka, no Jupiter će se pridružiti toj zabavi tek sredinom travnja.

Nekoliko dana kasnije, oko 23. travnja, poravnanje bi trebalo postati još spektakularnije, s Mjesecom koji će se istoj zabavi pridružiti s desne strane.

Kada se nebeska tijela ovako poravnaju, to se, naravno, događa samo na Zemljinom nebu. Gledano s drugog mjesta u svemiru, položaj svakog planeta bio bi potpuno drugačiji. Sunčev sustav je zapravo ravan, sa svakim planetom koji kruži oko Sunca unutar iste ravnine, tako da je svako percipirano poravnanje samo trik perspektive, ovisno o tome gdje se nalazite i kad promatrate nebo.

Nadalje, 24. lipnja, svi ostali planeti Sunčevog sustava – Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran – spojit će se zajedno u još većoj planetarnoj liniji, iako će promatračima vjerojatno trebati dalekozor ili teleskop za uočavanje Neptuna i Urana. To poravnanje će se također protezati na većem dijelu neba, otežavajući njegovo prepoznavanje ili fotografiranje.

Slika nije dostupna Veliko otkriće astronoma: I umiruće zvijezde mogu rađati planete

Velika planetarna poravnanja poput ovog nadolazećeg i koja su vidljiva ljudskom oku, vrlo su rijetka, a dogodila su se svega tri puta od 2005. godine do danas, tako da ako dosad niste imali priliku promatrati ih, možda je sredinom mjeseca baš pravo vrijeme za to.

Ne dobijemo uvijek ovu priliku, istaknula je za Live Science profesorica astronomije Michelle Nichols iz čikaškog Adler Planetarija.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti