Nakon provjere dosad otkrivenih egzoplaneta otkrivena tri ili čak četiri "uljeza": "Nema šanse... to jednostavno ne postoji"

Astronomija prepoznaje planete koji ispunjavaju određene parametre, a novim pregledom tisuća dosad otkrivenih egzoplaneta otkriveno je da njih tri zapravo nisu planeti. Postoji i četvrti objekt, koji je stavljen pod znak sumnje.

Branimir Vorša | 18.03.2022. / 07:17

Egzoplanet (Ilustracija: Getty)

Prošlo je 30 godina otkako je otkriven prvi planet izvan Sunčeva sustava, a do danas ih je pronađeno više od 5000. Astronomi su sad otkrili da nisu svi ti planeti zapravo planeti - neki su toliko veliki da veličinom spadaju u manje zvijezde.

Znanstvenici su preispitali na tisuće dosad otkrivenih egzoplaneta u našoj galaksiji i pokazalo se da su tri od njih zapravo zvijezde.

Slika nije dostupna Astronomi ostali iznenađeni: Otkrivena nakupina od čak 70 lutajućih planeta u blizini Sunčeva sustava

Tim astronoma s MIT-ja pregledao je egzoplanete otkrivene pomoću NASA-ina svemirskog teleskopa Kepler, dvostruko provjeravajući mjerenja kako bi vidjeli koji odgovaraju poznatim veličinama planeta.

Identificirali su tri objekta koja su jednostavno prevelika da bi bili planeti, na temelju novih, točnijih mjerenja pomoću teleskopa Gaia Europske svemirske agencije (ESO).

Tri uljeza, jedan kandidat za isto

Otkrili su da se tri egzoplaneta, poznata kao Kepler-854b, Kepler-840b i Kepler-699b, sada procjenjuju na red veličine dva do tri puta veći od Jupitera. Za usporedbu, smeđa patuljasta zvijezda je otprilike veličine plinovitog diva Jupitera u Sunčevu sustavu.

Navedeni egzoplaneti također imaju 200 do 300 puta veću masu od Jupitera, a s većim radijusom i masom zajedno to znači da su daleko izvan utvrđenih ''planetarnih granica''.

MIT-jevi znanstvenici otkrili su i da je četvrti planet, poznat kao Kepler-747b, oko 1,8 puta veći od Jupitera, što je usporedivo s najvećim potvrđenim planetima, ali da je veći i od mnogih smeđih patuljastih zvijezda. Došli su do zaključka da, iako je planetarni status planeta Kepler-747b sumnjiv, nije sasvim nevjerojatno da je riječ o ogromnom egzoplanetu.

Slika nije dostupna Astronomi pronašli novu klasu za život pogodnih egzoplaneta: Otkrivaju kad možemo očekivati prvi trag života u svemiru

Većina egzoplaneta je veličine Jupitera ili mnogo manja. Egzoplanet dvostruko veći od Jupitera je već sumnjiv. Planet ne može biti veći od toga, što smo i otkrili, kaže Prajwal Niraula s MIT-ja, prvi autor studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Astronomical Journal.

Popis egzoplaneta sad je potpuniji

Ipak, iskorjenjivanje planetarnih varalica nije bio početni cilj tima. Niraula je izvorno namjeravao tražiti sustave sa znakovima plimne distorzije.

Ako imate dva objekta blizu jedan drugome, gravitacijsko privlačenje jednog će uzrokovati da drugi bude jajoliki ili elipsoidni, što vam daje predodžbu o tome koliko je suputnik masivan. Dakle, mogli biste utvrditi radi li se o sustavu zvijezda-zvijezda ili zvijezda-planet samo na temelju tog plimnog privlačenja, pojasnio je.

Sve u svemu, ova studija čini trenutni popis planeta potpunijim. Ljudi se oslanjaju na ovaj popis za proučavanje populacije planeta u cjelini. Ako koristite uzorak s nekoliko nametnika, vaši rezultati mogu biti netočni. Dakle, važno je da popis planeta nije kontaminiran, dodaje koautor studije Avi Shporer.

Istraživanje također pomaže u daljnjem utvrđivanju gornje i donje granice za utvrđivanje koji objekt je planet te stvara potpuniju sliku koncepta izvanzemaljskog svijeta.

Slika nije dostupna Izvanzemaljci nas ipak promatraju? "Isplati se pobliže proučiti te svjetove, jer znamo da nas oni mogu vidjeti"

Prevelik da bi bio istinit

Pročešljavši Keplerov katalog, tim je naišao na signal Kepler-854b, koji se činio prevelikim da bi bio istinit.

Odjednom smo imali sustav u kojem smo vidjeli ovaj elipsoidni signal koji je bio ogroman i odmah smo znali da to ne može biti od planeta. Tada smo pomislili, nešto se ne poklapa, rekao je Shporer.

Tim s MIT-ja je potom ponovno pogledao i zvijezdu i planetarnog kandidata. Kao i kod svih planeta koje je otkrio Kepler, Kepler-854b je uočen putem detekcije tranzita, periodičnog pada zvjezdane svjetlosti koja signalizira mogući planet koji prolazi ispred svoje zvijezde. Dubina tog pada predstavlja omjer između veličine planeta i veličine njegove zvijezde. Astronomi mogu izračunati veličinu planeta na temelju onoga što znaju o veličini zvijezde.

No, kako je Kepler-854b otkriven 2016., njegova se veličina temeljila na zvjezdanim procjenama koje su bile manje precizne nego danas, objasnio je tim. To je bilo prije nego što je misija Europske svemirske agencije Gaia objavila velike skupove podataka. Riječ je o svemirskom opservatoriju koji precizno mjeri i mapira svojstva i putove svih zvijezda koje može vidjeti u našoj galaksiji.

Gaia otkrila pravu sliku

Slika nije dostupna Astronomi napokon imaju odgovor koliko nastanjivih planeta ima u našoj galaksiji, a brojka je iznenađujuća

U 2016. godini Gaijina mjerenja planeta Kepler-854 još nisu bila dostupna. S obzirom na zvjezdane informacije koje su bile dostupne, činilo se da je objekt bio planet uvjerljive veličine. Ali Niraula je otkrio da se s Gaijinim poboljšanim procjenama pokazalo da je Kepler-854b mnogo veći, s tri puta većim radijusom i više od 200 većom masom od našeg Jupitera.

Nema šanse da svemir može napraviti planet te veličine. To jednostavno ne postoji, kaže Shporer. To je minimalna veličina za zvijezdu.

Za usporedbu, smeđi patuljci, odnosno neuspjele zvijezde, objekti su s masama 13 do 80 puta većim od Jupitera, ali otprilike istog radijusa - između 0,7 i 1,4 radijusa plinovitog diva u Sunčevom sustavu.

Tim je potvrdio da je Kepler-854b planetarni 'lažno pozitivan', odnosno da je riječ o objektu koji uopće nije planet, već mala zvijezda koja kruži oko veće zvijezde domaćina.

Niraula je zatim pretražio Keplerov katalog s više od 2000 planeta te u konačnici otkrio tri objekta čije su se veličine značajno promijenile na temelju Gaijinih poboljšanih mjerenja, odnosno sve su veće nego što se mislilo. Iz tih procjena tim je preračunao veličinu planeta koji kruže oko svake zvijezde i otkrio da su otprilike dva do četiri puta veći od Jupitera.

To je bio vrlo velik znak. Sad imamo tri objekta koji više nisu planeti, a četvrti vjerojatno nije planet, kaže Niraula.

Ne očekuju da će biti još puno ispravaka postojećih kataloga egzoplaneta, a čak je i ovo bio samo mali ispravak, sa samo tri od njih više tisuća.

U slučaju ova tri, a možda i četiri objekta, to znači da oni čine binarni sustav, ali obzirom da su sićušne zvijezde, nalaze se u orbiti oko svog domaćina.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti