Astronomi napokon imaju odgovor koliko nastanjivih planeta ima u našoj galaksiji, a brojka je iznenađujuća

Kameni, nastanjivi planeti u Mliječnoj stazi možda su toliko česti da svaka druga zvijezda veličine Sunca ima jedan takav u svojem planetarnom sustavu.

Branimir Vorša | 10.11.2020. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Naša galaksija Mliječan staza sadrži oko 400 milijardi zvijezda, a mi živimo u orbiti oko jedne od njih. Najnovija studija kaže da je potragu za izvanzemaljskim životom najbolje koncentrirati oko zvijezda poput našeg Sunca, a dokučili su i broj planeta u našoj galaksiji koji bi mogli podržavati život kakvog mi poznajemo.

 

Oko 400 milijardi zvijezda u našoj galaksiji vrti se otprilike 300 milijuna za čovjeka nastanjivih planeta, pokazala je nova objavljena u znanstvenom časopisu The Astronomical Journal.

Navedena studija bila je usredotočena na podatke dobivene iz promatranja egzoplaneta provedenih između 2009. i 2018. godine. NASA-in teleskop Kepler, koji je namijenjen upravo specifičnoj zadaći pronalaska egzoplaneta, omogućio je astronomima nevjerojatno bogatstvo informacija pa su znanstvenici uvjereni da mogu dati učenu projekciju o tome koliko je planeta poput Zemlje u našoj galaksiji.

Kameni, nastanjivi planeti u Mliječnoj stazi možda su toliko česti da svaka druga zvijezda veličine Sunca ima jedan takav u svojem planetarnom sustavu. Ako je procjena astronoma imalo blizu istini, to bi značilo da milijuni nastanjivih svjetova čekaju na otkriće u našoj galaksiji. Postoji li oblik života na tim planetima je posve drugo pitanje, a na to pitanje nećemo moći dati odgovor u neko dogledno vrijeme.

No, u budućnosti će nova tehnologija poput svemirskog teleskopa James Webb, omogućiti astronomima da dođu do sve više informacija oko egzoplaneta, uključujući i detaljnu analizu njihove atmosfere s tako velike udaljenosti.

Jednom kad se ti podaci prikupe, to bi moglo biti dovoljno da se identificiraju egzoplaneti s elementima atmosfere koji upućuju na prisutnost života. Ako se dogodi takvo otkriće, ono će predstavljati nešto posve uzbudljivo ali će značiti da takve planete moramo još pobliže pratiti.

Kako stvari trenutno tehnološki stoje, naša oprema za promatranje drugih svjetova svjetlosnim je godinama ispred naših mogućnosti leta prema tim svjetovima, jer čovjek još uvijek nije kolonizirao ni Mjesec, a tek se pripremamo poslati i prvog čovjeka na Mars.

Posjeti drugim svjetovima će morati pričekati još dosta dugo vremena.

 

Izvor: BGR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti