Stiže obitelj Finney – smartphone i PC za Blockchain tehnologiju

Blockchain tehnologija toliko je zanimljiva da će rezultirati i projektom uređaja namijenjenih upravo za - Blockchain

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 27.09.2017. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Blockchain tehnologija se, iako će mnogima ovaj podatak zvučati čudno, pojavila prije devet godina, kada je Satoshi Nakamoto 2008. implementirao temelje digitalne valute bitcoin i kriptografije cijele ove iznimno zanimljive priče.

Danas je Blockchain, bez obzira na to što će iduće godine zagaziti u prvo desetljeće postojanja, daleko zanimljiviji i privlačniji nego na svojim počecima, što je zapravo sasvim logično ako se zna da je postao dostupan i relativno razumljiv ogromnom broju ljudi. U počecima je bio “intimna zabava” računalnih gurua i zaljubljenika, danas je razbio sve granice…

Neki su skloni tvrditi da je upravo Blockchain “sljedeća velika stvar” u IT svijetu, što možda i nije tako bezvezna teza, uostalom, vijest koja dolazi iz kompanije Sirin Labs najbolja je potvrda. Naime, Sirin Labs planira iduće godine na tržište plasirati prvi pametni telefon i osobno računalo koji će biti posvećeni isključivo – Blockchain tehnologiji! Ako vam je Sirin Labs zazvučao poznato, riječ je o kompaniji koja je svojedobno svijetu podarila “najsigurniji pametni telefon na svijetu” koji se prodavao po cijeni od pomalo nezamislivih 144 tisuća kuna!

Finney – kako je nazvana ova Blockchain serija pametnih telefona i PC-a – neće biti toliko skup, jer će se smartphone prodavati za 999 američkih dolara (otprilike 6300 kuna), dok će osobno računalo biti dostupno za 799 (otprilike 5000 kuna), što za one koji su “zapaljeni” za Blockchain i kriptovalute svakako neće predstavljati prevelik trošak, zapravo neće predstavljati trošak uopće, nego ulaganje.

Kako bi ostali u skladu s cijelom filozofijom Blockchaina i kriptovaluta, kupci neće kupovati uređaje klasičnim valutama, već će "uložiti" u SRN Tokene koji će im dati mogućnost nabavke Sirinovih uređaja.

Poanta priče, koja će sasvim sigurno uređajima Finney Sirin Labsa osigurati dobar start na tržištu leži u činjenici da će njihove uređaje moći koristiti baš svatko s osnovnim znanjem o cijeloj tehnologiji.

Jer, PC i smartphone koji će biti dizajnirani isključivo za Blockchain tehnologiju, kojima će hardver i softver biti optimizirani upravo za to svakako imaju smisla, što god netko mislio o tome. Za sada nema podataka kada će se i na kojim tržištima Finney uređaji pojaviti, ali su u Sirin Labsu objavili specifikacije i za smartphone i za PC.

Smartphone Finney tako će, između ostalog, imati sljedeće karakteristike:

5,2-inčni QHD Display
256 GB internog prostora za pohranu
8 GB RAM-a
Wi-Fi 802.11ac
Bluetooth 5.0
16 MP glavna kamera
12 MP širokokutna selfie kamera

Što se tiče Finney računala, ono se očekuje s ovim speficikacijama:

24-inčni 2K Display
Biometrički sigurnosni senzori
8 GB RAM-a
256 GB pohrana
Wi-Fi 802.11ac

Više informacija možete pronaći na službenim web-stranicama

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti