Tinejdžer hakirao stranicu predsjednika države kako bi odgodio termin ispita

Jednom mladiću iz Šri Lanke nije odgovarao termin ispita pa je hakirao stranicu predsjednika države i tako da nagovorio da odgodi ispite – brzo je uhićen

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2016. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan tinejdžer iz Šri Lanke koji nije bio zadovoljan s terminom održavanja ispita, odlučio je o svom problemu 'obavijestiti' predsjednika države Maithripala Sirisenu tako što mu je dva puta hakirao internetsku stranicu. Prvi puta hakirao je stranicu prošlog četvrtka kada je izrazio svoje razočaranje datumom održavanja ispita koji će se održati u travnju tijekom proslave Sinhala/Hindu nove godine te mu je poručio da dobro porazmisli o promjeni datuma ispita. Ako do toga ne dođe, napisao je u poruci koju je potpisao u ime hakerske grupe 'The Sri Lankan Youth', zaprijetio mu je cyber ratom i upozorio ga da, ako ne može kontrolirati situaciju, neka raspiše nove predsjedničke izbore.

Također, poručio mu je da se više pozabavi problematikom studenata za koje premijer nije pokazao previše interesa. Ova poruka sa stranice brzo je uklonjena, no nakon toga mladić je ponovno hakirao i srušio stranicu, ali drugi puta nije ostavio poruku za predsjednika. Inače, u posljednje vrijeme u Šri Lanki hakirano je nekoliko vladinih stranica, a nakon ovog posljednjeg slučaja mnogi se pitaju kakva je razina sigurnosti web stranice prvog čovjeka države, ako je može hakirati jedan tinejdžer. Umjesto odgode ispita, mladi haker je uhićen i policija ga ispituje kako bi saznali je li on imao nekih dodatnih motiva za napad na stranicu predsjednika Šri Lanke ili je doista samo htio pomaknuti datum termina ispita kako bi tijekom travnja, umjesto učenja, mogao u miru slaviti praznik.  

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti