Tko tu koga sluša i gleda?: Otkriven izraelski spyware na mobitelima zaposlenih u Europskoj komisiji

U pismu se ne navode nikakvi detalj niti tko bi mogao stajati iza hakiranja, ali je napomenuto kako istraga i dalje traje.

Martina Čizmić | 28.07.2022. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tragovi hakiranja pronađeni su na pametnim telefonima nekoliko zaposlenika Europske komisije, stoji u pismu koje je povjerenik za pravo, Didier Reynders, poslao članici parlamentarnog odbora za istragu o korištenju Pegasusa i sličnih spywarea za nadzor, Sophie in 't Veld.

Kako javlja Reuters, u pismu stoji kako ga je 2021. godine Apple obavijestio da je njegov iPhone možda bio hakiran pomoću Pegasusa. To upozorenje pokrenulo je pretragu Reyndersovih osobnih i službenih uređaja, ali i telefona koje koriste drugi zaposlenici Europske komisije.

Slika nije dostupna Europski regulator pozvao na zabranu izraelskog špijunskog alata: To bi bila najučinkovitija opcija zaštite

Iako tijekom te pretrage nisu otkriveni nepobitni dokazi da je Reyndersov uređaj hakiran, istražitelji su otkrili znakove koji bi mogli ukazivati na to da je do hakiranja došlo.

U pismu se ne navode nikakvi detalj niti tko bi mogao stajati iza hakiranja, ali je napomenuto kako istraga i dalje traje.

Podsjetimo, Pegasus je alat koji je bio predstavljen kao alat za nadziranje organiziranog kriminala i sprječavanje terorizma, no ubrzo je došao na loš glas kad se saznalo da ga autoritarni režimi koriste kako bi ciljali i nadzirali nepodobne kao što su disidenti, politički protivnici ili novinari. Autor Pegasusa je izraelska tvrtka NSO Group, koju je Apple nedavno tužio zbog kršenja pravila korištenja.

Slika nije dostupna Apple podigao tužbu protiv izraelske kompanije koja je razvila softver za špijuniranje iPhonea

Tragovi Pegasusa pronađeni su i na uređajima u uredu britanskog premijera Borisa Johnsona, sumnjalo se da su na udaru bili i još neki europski dužnosnici, a navodno je hakiran i uređaj koji je koristio bivši šef Amazona, Jeff Bezos.  

Što se tiče Pegasusa u EU, već se dulje sumnja da su uređaji nekih europskih čelnika kompromitirani. Istraga koja je pokrenuta još u travnju i dalje traje, a njeni rezultati za sad nisu službeno poznati.

Reyndersovo pismo odgovor je na raniji upit Odbora, koji je u međuvremenu objavio, kako je njihova istraga pokazala da je barem 14 zemalja članica EU u nekom trenutku kupovalo NSO-vu tehnologiju. Čelnici u Mađarskoj, Poljskoj i Španjolskoj su se našli na udaru istražitelja zbog korištenja Pegasusa.

Slika nije dostupna Britanski premijer na meti hakera: Ozloglašeni špijunski alat Pegasus pronađen na računalima u njegovom uredu

In 't Veld je za Reuters istaknula kako je ključno pronaći tko to cilja članove EU Komisije. Dodala je da bi bilo posebno skandalozno, ako bi se otkrilo da to radi neka od članica EU.

Podsjetimo, NSO Group je proizvan u nekoliko navrata zbog prodaje svog softvera upitnim kupcima, iako oni tvrde da su svoje proizvode prodavali samo "provjerenim kupcima".

Slika nije dostupna Sigurnosni stručnjaci složni: Pegasus je zastrašujuće kibernetičko oružje protiv kojeg nema obrane

U slučaju potencijalnog korištenja Pegasusa protiv čelnika EU, iz NSO Group su istaknuli kako za sad nema konkretnih dokaza da je do hakiranja došlo. Ali i da je bilo kakvo "ilegalno korištenje ciljanjem aktivista, novinara i slično, ozbiljno kršenje pravila korištenja".

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti