Britanski premijer na meti hakera: Ozloglašeni špijunski alat Pegasus pronađen na računalima u njegovom uredu

Iz ureda britanskog premijera nisu se službeno oglasili o ovim informacijama. Tek su istaknuli kako ne komentiraju pitanja koja su vezana uz sigurnost.

Martina Čizmić | 19.04.2022. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Računala koja koriste zaposlenici ureda britanskog premijera zaražena su zloglasnim špijunskim alatom Pegasusom, objavio je kanadski istraživački laboratorij Citizen Lab.

Prema njihovoj objavi, alat Pegasus otkriven je na uređaju koji je direktno povezan s uredom britanskog premijera Borisa Johnsona. Hakerski napad je započet ciljanom infekcijom sustava koji koristi britansko Ministarstvo vanjskih poslova, a na kraju je kompromitiran i sustav u premijerovom uredu.

Slika nije dostupna Europski regulator pozvao na zabranu izraelskog špijunskog alata: To bi bila najučinkovitija opcija zaštite

Direktor Citizen Laba, Ronald Deibert, istaknuo je kakosu istraživači još 2020. i 2021. primijetili sumnjivu aktivnost na mrežama britanske vlade, a koju su mogli povezati s Pegasusom. Nakon pomnije istrage, otkrili su višestruke zaraze uređaja koje su porijeklom bile iz različitih zemalja.

Sumnjamo da su zaraze vezane uz Pegasus potekle iz Ujedinjenih arapskih emirata, Indije, Cipra i Jordana, istaknuo je Deibert te dodao kako je moguće da je zaraza potekla od ureda Ministarstva vanjskih poslova koji se nalaze u drugim zemljama.

Zbog toga što ovaj ured ima zaposlenike u brojnim zemljama, ove bi zaraze mogle biti povezane s uređajima koji su u inozemstvu i koriste strane SIM kartice. Slično kao što je za hakiranje telefonskih brojeva zaposlenika američkog State Departmenta korišetena strana SIM kartica, pojasnio je.

Slika nije dostupna Sigurnosni stručnjaci složni: Pegasus je zastrašujuće kibernetičko oružje protiv kojeg nema obrane

Iz ureda britanskog premijera nisu se službeno oglasili o ovim informacijama. Tek su istaknuli kako ne komentiraju pitanja koja su vezana uz sigurnost.

Podsjetimo, špijunski alat Pegasus nastao je u Izraelu, a iza njega stoji već ozloglašeni NSO Group. Alat je prvenstveno bio predstavljen kao alat za nadziranje organiziranog kriminala i sprječavanje terorizma, no ubrzo je došao na loš glas kad se saznalo da ga autoritarni režimi koriste kako bi ciljali i nadzirali nepodobne kao što su disidenti, politički protivnici ili novinari.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti