Troubleshooter je novi neugodni malware na Windowsima

Korisnici Windowsa na udaru su još jednog opasnog i neugodnog malware programa

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 05.12.2017. / 07:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Blue Screen Of Death (BSOD) na Microsoft Windows operativnim sustavima sam po sebi je vrlo neugodan i korisnicima zadaje poprilične glavobolje. A kada se radi o lažnom BSOD koji u sebi zapravo krije malware onda je sve još kompliciranije. Upravo na lažni BSOD posljednjih dana upozoravaju sigurnosne kompanije, jer pojavio se malware nazvan Troubleshooter koji lažnim obavijestima o nedostatku sistemskih DLL datoteka na Windowsima korisnika navodi na “rješenje” koje košta “samo” 25 američkih dolara (oko 160 kuna).

Radi se, naime, o lažnoj objavi kako ćete sve svoje probleme riješiti ako za navedeni iznos kupite antivirusni alat Windows Defender Essentials. Troubleshooter malware, naravno, neće riješiti apsolutno ništa, nego će korisniku “oteti” 25 dolara ako, naravno, odluči platiti navedeni iznos. Srećom, ovaj malware nije nemoguće riješiti i ne radi se o najgoroj vrsti koja zaključa korisničke datoteke koje je gotovo pa nemoguće vratiti u izvorno stanje i učiniti računalo potpuno funkcionalnim, jer postoji poprilično jednostavno rješenje.

Iako Troubleshooter neće korisniku dopustiti da ga “ubije” CTRL+ALT+DEL kombinacijom tipki, moguće ga je ugasiti i riješiti se napasti.

Dok je malware otvoren na tipkovnici je potrebno pritisnuti CTRL+O što će aktivirati dijaloški okvir u koji je potrebno upisati internetsku adresu http://hitechnovation.com/thankyou.txt čime će se Troubleshooter ugasiti. Nakon toga sve datoteke koje je generirao ovaj malware morate obrisati s računala. Jedan od najpoznatijih sigurnosnih alata, Malwarebytes na svojem korisničkom forumu donosi detaljne upute o tome kako se riješiti ove napasti, a više o tome pročitajte ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti