Umjetna inteligencija piše horor-priče

Vjerovali ili ne, postoji novi pisac horora, a najstrašniji dio priče je taj što nije čovjek.

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.10.2017. / 14:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjećam se njegovog lica i užasnutog pogleda punog agonije i zlobe. Bio sam zarobljen. Zarobljen u ovom bolničkom krevetu. Njegova glava, odvojena od tijela, lebdjela je iznad mene, nekoliko centimetara od moga lica, dok su mi se ruke borile protiv remenja na ležaju. U sobi je mrtva tišina.

Ako ste mislili da je ovo ulomak iz nekog od djela H.P. Lovecrafta ili nove knjige Stephena Kinga, prevarili ste se. Riječ je o horor-priči umjetne inteligencije.

Znanstvenici MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) predstavili su umjetnu inteligenciju koja pomoću algoritma dubokog učenja piše vlastite horor-priče. Ona je Shelly UI, a ime je dobila po legendarnoj romanopiskinji Mary Shelly, ženi koja stoji iza legendarnog Frankensteina i koja je svojim čitateljima redovito tjerala strah u kosti.

Umjetnu inteligenciju Shelley pokreću algoritmi dubokog učenja koji su se uvježbavali u pisanju iz tekstova objavljenim na stranici Reddita, gdje korisnici objavljuju svoja jeziva djela strave i užasa.

AI Shelley bez problema može samostalno pisati i završavati priče, no njena najbolja djela nastaju u suradnji s ljudima koji se uključuju u kreativan proces pisanja, napišu svoje dvije-tri rečenice i tako stvaraju najbolje zastrašujuće priče ikada.

Ovo je drugi AI softver MIT sveučilišta izrađen posebno za Noć vještica. Prošle godine inženjeri su stvorili 'Noćni Stroj', sustav koji je koristio umjetnu inteligenciju kako bi generirao zastrašujuće i uznemirujuće fotografije te kod ljudi registrirao strah i druge emocije.

U posljednjih nekoliko godina umjetna inteligencija dobila je obilje kreativnih prilika pa je tako radila glazbu u stilu Beethovena, skladala simfonije i stvarala umjetnička djela. Zahvaljujući MIT-u, na ovaj popis sada možemo dodati i pisanje horor-priča.

Preporučujemo vam da posjetite stranicu stories.shelley.ai i pogledate kakve to strašne priče piše Shelley AI.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti