Veliko otkriće astronoma moglo bi napokon dovesti i do pronalaska tajanstvenog Planeta Devet u Sunčevom sustavu

Atronomi su pronašli novi egzoplanet udaljen 336 svjetlosnih godina od Zemlje, a njegovo otkriće posebno je po tome što bi moglo razriješiti misterij Planeta Devet za koji se nagađa da se nalazi na rubu Sunčevog sustava.

Branimir Vorša | 12.12.2020. / 07:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Negdje daleko iza Neptuna u Sunčevom sustavu, već dugo vremena se nagađa da postoji takozvani Plent Devet te da ima vrlo ekscentričnu orbitu oko Sunca. U znanstvenoj zajednici se pretpostavlja i da taj misteriozni planet remeti putanje nebeskih tijela u Kupierovom pojasu, ali i da vješto krije tragove gdje se nalazi.

Ako i postoji, prema nekim procjenama se vjeruje da je taj planet ugrubo oko 10 puta veći od Zemlje, što samo dodatno frustrira astronome, obzirom na to koliko se pretpostavlja da je taj planet impozantan.

Ipak, koristeći podatke i slike iz nekih od najjačih teleskopa i opservatorija na Zemlji i u njezinoj orbiti, uključujući i svemirski teleskop Hubble te opservatorij Gaia Europske svemirske agencije, astronomi su uspjeli pronaći spomenuti udaljen egzoplanet, čiji pronalazak zapravo znači i novu nadu u lovu na tajanstveni planet na rubu Sunčevog sustava.

Egzoplanet HD 106906 b nalazi se na velikoj udaljenosti od matične zvijezde HD 106906 te predstavlja jedini egzoplanet s tako neobično širokim sidrištem od matične zvijezde za koji čovječanstvo dosad zna.

Astronomi procjenjuju da HD 106906 b ima masu oko 11 puta veću od Jupiterove, te da se kreće izvan prašine planetarnog sustava i da je nezgodno nagnut pod kutem od 21 stupnja.

Astronomi su pratili navedeni egzoplanet punih 14 godina kako bi otkrili je li još uvijek vezan za matičnu zvijezdu ili se polako udaljava izvan svojeg matičnog sustava.

Obzirom na prikupljene podatke tijekom navedenog perioda, zaključili su da je još uvijek vezan za matičnu zvijezdu, no da mu orbita oko nje traje nevjerojatnih 15.000 godina. Upravo ta činjenica pruža novu nadu u postojanje Planeta Devet u Sunčevom sustavu, koji se možda ponaša na sličan način.

Jedan od autora studije, paul Kalas sa sveučilišta California smatra da je istraživanje provedeno u studiji dokaz da udaljeni planeti, poput Planeta Devet mogu postojati i da postoje te da se formiraju u prvim desecima milijuna godina od rođenja matične zvijezde.

Nešto se dogodi jako rano i izbaci planete i komete prema van, a onda im prolazeće zvijezde stabiliziraju orbitu, pojašnjava Kalas.

Obzirom na prikupljene podatke iz svemirskog teleskopa Hubble i opservatorija Gaia, astronomi vjeruju da je Planet Devet izbačern iz unutarnjeg dijela SUnčevog sustava djelovanjem plinovitih divova, Jupitera i Saturna te da ga je još dalje mona rub Sunčevog sustava možda odvukla i prolazeća zvijezda.

Potraga za Planetom Devet postaje sve ozbiljnija, a sve manje lov na nešto što uopće niti ne postoji.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti