Vremenske prilike imaju glavnu riječ: SpaceX odgodio lansiranje Crew Dragona do petka

U petak će ponovno biti iskorištena ista raketa kao i u misiji Crew-1, a kapsula Crew Dragon bit će ista koja je korištena u probnim letovima.

Hina | 21.04.2021. / 17:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Let SpaceX-a s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odgađa se s četvrtka na petak zbog vremenskih neprilika, objavila je NASA.

Kako u srijedu javljaju agencije pozivajući se na NASA-u, lansiranje je bilo zakazano za četvrtak, ali se zbog lošeg vremena moralo odgoditi na petak u 9,49 sati po GMT-u.

Raketa SpaceX-a odvest će četvero astronauta na ISS, u drugoj takvoj misiji otkako su Sjedinjene Države obnovile letove na ISS i prvoj u kojoj sudjeluje Europljanin.

U misiji Crew-2 sudjeluju američki astronauti Shane Kimbrough i Megan McArthur, Akihiko Hoshide iz Japanske aeronautičke i svemirske istraživačke agencije (JAXA) i astronaut Europske svemirske agencije (ESA) - Francuz Thomas Pesquet.

SpaceX, kompanija Elona Muska, postala je omiljeni prijevoznik NASA-e otkako Boeing kasni s testiranjem svoje svemirske kapsule Starlinera.

Prvi let s posadom SpaceX-a u svibnju 2020. okončao je devetogodišnju američku ovisnost o ruskim raketama za transport do ISS-a.

U petak će ponovno biti iskorištena ista raketa kao i u misiji Crew-1, a kapsula Crew Dragon bit će ista koja je korištena u probnim letovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti