Vrlo ubojite strelice: Ukrajinske snage uvode u uporabu praktički nepogrešiv britanski prijenosni protuzračni raketni sustav

Britanski prenosivi protuzračni sustav mogao bi imati i ključan psihološki učinak na ruske pilote na ukrajinskom nebu, pred kojima stoji mogućnost da se suoče s njim u zraku.

Branimir Vorša | 29.03.2022. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ukrajina je spremna za uvođenje novog zemaljskog sustava protuzračne obrane u obranu protiv ruskog agresora, a riječ je prijenosnom protuzračnom obrambenom sustavu Starstreak, koji su Ukrajini donirali Britanci i koji je sad spreman za korištenje.

Nakon što se pojavi u borbi, Starstreak će biti najnoviji dodatak rastućem arsenalu sličnih sustava koje koriste ukrajinske oružane snage. Starstreak je također poznat kao raketa velike brzine (HVM) te uključuje nekoliko jedinstvenih značajki za oružje svoje klase.

Slika nije dostupna Ukrajinska vojska zaplijenila zanimljiv ruski "kontejner", koji bi mogao biti prava riznica informacija za obavještajne službe

Vijest o uvođenju sustava Starstreak u ukrajinsku protuzračnu obranu u nedjelju je najavio britanski ministar obrane Ben Wallace u intervjuu za The Mail on Sunday. Wallace je potvrdio da su prvi ukrajinski vojnici obučeni u sustavu, koji je sada u njihovim rukama, te da Ujedinjeno Kraljevstvo u međuvremenu "čini više od bilo koga drugog" da pomogne ukrajinskim naporima u poražavanju ruskih invazijskih snaga.

Prilagodljiv dizajn

Raketa Starstreak dizajnirana je za lansiranje s kopnenih, morskih ili zračnih platformi, iako su u praksi operativno postavljene samo kopnene verzije. Na kopnu se rakete mogu lansirati s ramena, mogu se integrirati u prijenosne lake višestruke lansere (LML) s tri takve rakete koji se mogu montirati na laka vozila. Mogu se ponuditi i kao lanseri kutijastog tipa za integraciju u oklopna vozila.

Dok je britanska vojska izjavila da je Ukrajini dostavljena samo pojedinačna varijanta sustava Starstreak koju se koristi s ramena, The Times izvještava da su isporučeni i spomenuti sustavi LML. Oba sustava jednako nude karakteristike lagane prenosivosti, koje ih čine prikladnima i za korištenje u urbanim sredinama.

Ključne sposobnosti

Slika nije dostupna Biden potvrdio da je Rusija na Ukrajinu ispalila hiperzvučni projektil: "Gotovo ga je nemoguće zaustaviti. Postoji razlog zašto ga koriste"

Prva ključna sposobnost Starstreaka je njegov sustav navođenja. Većina sustava MANPADS ispaljuje toplinski navođene rakete. Nasuprot tome, Starstreak koristi navođenje laserskim snopom, u kojem operater ispaljuje projektil čim se otkrije cilj u optički stabiliziranom ciljniku. Linija vidljivosti se zatim održava tijekom cijelog procesa angažmana. Jedinica za nišanjenje projicira dvije laserske zrake na metu, sa senzorima na projektilima koji izračunavaju relativne položaje do udara. Intenzitet ovih laserskih zraka dovoljno je nizak da ih, tvrdi britanski proizvođač, ciljani zrakoplov neće moći detektirati.

Općenito, ova metoda navođenja je točnija od tradicionalnog laserskog navođenja, u kojem je meta ''oslikana'' jednim laserskim snopom. Dvostruki laserski snop otporniji je na manevriranje ciljeva koji bi inače mogli izbjeći lasersko označavanje.

Istovremeno, za razliku od infracrvenih vođenih sustava MANPADS, Starstreak se ne može prevariti raketama ili drugim izvorima topline. Za razliku od većine raketa protuzračne obrane, on je učinkovito imun na protumjere, uključujući najnovije L-370 Vitebsk usmjerene infracrvene protumjere (DIRCM) koje se nalaze na mnogim helikopterima ruskih zračnih snaga.

Još jedna prednost je to što se mogu gađati manji ciljevi (sve dok ih operater može vidjeti kroz ciljnik), uključujući i one s infracrvenim potpisima koji bi mogli biti nedostatni za praćenje projektila koji traži toplinu.

Sustav Starstreak se ne sastoji od jedne rakete s tradicionalnom bojnom glavom koja se vodi na ili vrlo blizu cilja prije detonacije. Umjesto toga, tri volframove strelice se oslobađaju iz tijela projektila, koje sadrži raketni motor, tijekom završnog dijela napada na cilj.

Slika nije dostupna Ukrajina od Amerikanaca dobiva 100 samoubilačkih dronova Switchblade

Brzina ovih "pikado" strelica je takva da Starstreak može uništiti ne samo mete u zraku već i teško oklopljene ciljeve na zemlji ako se ukaže potreba. Te strelice imaju male kontrolne površine sprijeda kako bi se osiguralo da se usmjeravaju u metu putem projicirane laserske matrice. Lete u ''formaciji'' s razmakom od oko metar i pol.

Psihološki efekt

Brzina kojom se sam projektil približava meti daje mu male šanse da pobjegne unutar vrlo kratkog razdoblja od lansiranja, naglasio je britanski pukovnik Graham Taylor, zapovjednik 7. grupe protuzračne obrane za Times. Proizvođač projektila, Thales UK, kaže da je maksimalna brzina Starstreaka više od triput veća od brzine zvuka.

Nakon što prodru u cilj, strelice također eksplodiraju, a svaka nosi fragmentarnu bojnu glavu. Ovaj pristup također smanjuje rizik od kolateralne štete, što se uzima u obzir kada se oružje koristi protiv zemaljskih ciljeva.

Slika nije dostupna Ukrajinci imaju novo najdraže oružje za borbu protiv ruske vojske - ruski AK-12

Sve u svemu, sposobnosti Starstreaka znače da se ističe među mnogim tipovima sustava MANPADS koji su trenutno dostupni. Također bi mogao imati značajan psihološki učinak na pilote koji se s njim suočavaju. Ukrajinska protuzračna obrana dosad je već nanijela teške gubitke ruskim zračnim snagama.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti