Ukrajina od Amerikanaca dobiva 100 samoubilačkih dronova Switchblade

Ukrajinci će u sklopu novog američkog paketa vojne pomoći dobiti i oružje koje može "demokratizirati" lokalni zračni prostor na najosnovnijoj razini i zadati velike probleme ruskom agresoru.

Branimir Vorša | 17.03.2022. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 800 milijuna dolara, koji će uključivati i ​​100 komada lutajućeg zračnog streljiva Switchblade proizvođača AeroViroment, odnosno samoubilačkih dronova, otkrivaju američki mediji.

Michael McCaul, republikanski predstavnik iz Teksasa i najviši član te stranke u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa, rekao je za Politico da će novi paket vojne pomoći Ukrajini koji je predsjednik Biden najavio ranije danas uključivati dronove ​​Switchblade.

Bez službene potvrde

Bijela kuća, koja je te bespilotne letjelice opisala kao taktičke bespilotne zračne sustave u priopćenju za javnost, nije to potvrdila, kao ni Pentagon. Međutim, visoki američki obrambeni dužnosnik je rekao novinarima da je sigurno pretpostaviti da bi jedna od svrha ovih bespilotnih zračnih sustava bila zadati udarac.

I NBC News je ranije izvijestio da Bidenova administracija razmatra slanje dronova Switchblade u Ukrajinu.

Svejedno koji model je u pitanju

Nije jasno koji model Switchbladea američka vlada sada planira poslati ukrajinskim vlastima. Slanje starijih zaliha Switchbladea 300, koji su još uvijek u američkom vojnom inventaru, mogla bi biti jedna od najjednostavnijih opcija, umjesto da se kupe i isporučuju noviji primjerci te vrste ili većeg Switchbladea 600.

Bez obzira na to, Switchblade bilo koje vrste nesumnjivo bi bio blagodat za ukrajinske snage. Ovo prijenosno lutajuće streljivo u ruksacima nudi čak i malim postrojbama vojnika lokalizirane sposobnosti zračnog nadzora, omogućujući im da izviđaju, lociraju prepreke, zasjede i moguće ciljeve. Oni tada mogu napasti te mete s iznimnom preciznošću. U osnovi taj dron 'demokratizira' osnovni zračni nadzor i zračnu potporu najviše do razine vojnog odreda.

To bi se oružje dobro uklopilo u zasjede koje ukrajinske trupe sve više upotrebljavaju protiv svojih ruskog protivnika.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti