Ukrajinske snage zaplijenile su u utorak zanimljiv ''kontejner'', koji izgleda da bi mogao biti još jedan značajan ruski gubitak i potencijalni zlatni rudnik informacija za obavještajne službe Zapada.

Ukrajinske snage pronašle su, čini se, kontejnersko zapovjedno mjesto koje je dio mobilnog sustava elektroničkog ratovanja Krasukha-4. Krasukha-4 prvenstveno je dizajniran za otkrivanje i ometanje velikih radara, poput onih na zrakoplovima za rano upozoravanje i kontrolu, kao što je E-3 Sentry američkog ratnog zrakoplovstva i špijunskih satelita.

Zapovjedni kontejner navodno je pronađen izvan glavnog ukrajinskog grada Kijeva. Korisnik Twittera @UAWeapons među prvima ga je identificirao kao najvjerojatnije komponentu sustava Krasukha-4 (također poznatom i po svojoj nomenklaturi 1RL257) na temelju fotografije koja se pojavila na internetu.

Kompletan sustav Krasukha-4 sastoji se od dva vozila, oba bazirana na kamionu 8x8 KAMAZ-6350, jedno sa sustavom elektroničkog ratovanja (EW), a drugo s modulom zapovjednog mjesta.

Značajan gubitak za Ruse

Ostaje nepoznato što se moglo dogoditi kamionu koji je prevozio ovaj kontejner ili njegovu suputniku opremljenom sustavom EW. Na fotografiji kontejnera vidi se kako leži na boku s granama drveća na vrhu, no nejasno je odražava li to namjerni pokušaj da se sakrije ili samo gdje je ostao nakon nekog napada ili nesreće. Oko njega ima i drugih otpalih grana i krhotina. Oštećen je modul zapovjednog mjesta, i to uz dio donjeg ruba okvira, a nedostaju pristupna vrata sa strane koja se vidi. Unatoč navedenom, čini se da je u relativno dobrom stanju, barem izvana.

Gubitak čak i polovice sustava Krasukha-4 mogao bi biti značajan za ruske snage iz operativne perspektive. Iako njegov razvoj seže do kasnih 1990-ih, ovo je i dalje jedan od najsposobnijih mobilnih EW sustava ruske vojske, a njegova serijska proizvodnja počela je tek početkom 2010-ih. Razvijen je kao dio većeg projekta terenskih sustava za zaštitu ruske imovine na zemlji i u zraku od znatiželjnih očiju raznih zemaljskih i zračnih radara za nadzor i snimanje, zajedno s određenim radarima opremljenim satelitima za prikupljanje obavještajnih podataka.

Vrlo svestran sustav

Ruski dužnosnici su barem u prošlosti tvrdili da Krasukha-4 može uočiti i ometati razne vrste radara, uključujući nadzorne radare, radarske senzore za slikanje iz zraka te aktivne radarske tragače i visinomjere pronađene u projektilima. Ima navedeni maksimalni domet protiv zemaljskih i zračnih ciljeva između 150 i 300 kilometara u bilo kojem smjeru, ovisno o raznim čimbenicima okoliša, prema podacima proizvođača, ruskog koncerna KRET. Nije sasvim jasno odražava li to domet na kojem se radari mogu detektirati, uključiti ili oboje.

Postoje izvještaji da sustav za ometanje Krasukha-4 može emitirati dovoljno snažne snopove radiofrekvencijske energije da fizički ošteti osjetljive elektroničke sustave na određenim ciljevima.

Pozicioniranje sustava Krasukha-4 u općoj blizini Kijeva imalo bi smisla kako bi se ukrajinskim snagama i njihovim međunarodnim partnerima otežalo pronalaženje i ciljanje ruskih jedinica na ovom području putem radara, gdje borbe traju već tjednima. Po svojoj prirodi, sustav mora imati određeni stupanj sposobnosti pasivnog otkrivanja, što bi mu omogućilo da se koristi u općenitijoj ulozi nadzora, gledajući da se pojave potencijalne prijetnje, poput radara borbenog aviona ili raketnog protuzračnog sustava.

Rasprave o sposobnostima ovog sustava općenito ga ne predstavljaju kao protukomunikacijski alat, s ruskom vojskom koja je u tu svrhu postavila niz drugih EW sustava, no čini se mogućim da ima neke sekundarne sposobnosti u tom pogledu.

Štedljivo korištenje tijekom invazije na Ukrajinu

Osim toga, Krasukha-4 predstavlja mobilni, višenamjenski sustav koji se može relativno brzo pomicati, ovisno o promjenjivoj situaciji na terenu, kako bi se pružila vrijedna EW podrška na nekom drugom dijelu ukrajinskog bojišta. Ti bi sustavi potencijalno mogli biti postavljeni u određenim područjima Ukrajine i susjedne Bjelorusije kako bi se pokušalo zaslijepiti razne vrste stranih zrakoplova s ​​posadom i bespilotnih zrakoplova koji djeluju iz sigurnosti NATO-a ili međunarodnog zračnog prostora.

Vrijedi napomenuti da je, usprkos značajnim ruskim EW sposobnostima, ruska vojska sustave kao što je Krasukha-4 dosad koristila tek štedljivo u invaziji na Ukrajinu. Moguće je da je to dijelom posljedica zabrinutosti zbog gubitka ili zarobljavanja ovih sustava.

Riznica informacija za obavještajne službe Zapada

Bez obzira na to, osim neposrednih implikacija gubitka dijela sustava Krasukha-4, ako ukrajinske snage mogu sigurno vratiti ovaj modul zapovjednog mjesta, to bi moglo pružiti značajan izvor obavještajnih podataka vlastima u zemlji i njihovim stranim partnerima. Obavještajne agencije u Sjedinjenim Državama i drugim državama na Zapadu nedvojbeno bi se voljele dočepati ovog kontejnera kako bi vidjele što se iz njega može izvući.

Otkrivanje više pojedinosti o sposobnostima sustava Krasukha-4 moglo bi pomoći, između ostalog, u razvoju protumjera. Softver koji pokreće sustav također bi mogao biti jednako vrijedan kao i hardver, a mogao bi dovesti do otkrivanja rupa koje bi se mogle iskoristiti u svrhe kibernetičkog ratovanja.

Dublja analiza pojedinačnih komponenti zapovjednog mjesta, sve do stvari poput konstrukcije ožičenja iznutra, mogla bi ponuditi druge uvide, uključujući sposobnost Rusije da zapravo proizvodi napredne EW sustave i drugu elektroniku. Bilo koji dokumenti ili drugi predmeti unutar ovog kontejnerskog zapovjednog mjesta mogli bi isto tako pružiti obilje informacija o raznim temama.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju