Waze predstavio novu opciju koja bi vozačima mogla spašavati živote

Nova opcija omogućuje slanje obavijesti, tj. upozorenja o prilasku pružnom prijelazu korisnicima Wazea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2020. / 13:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svaki put prilikom prelaska željezničkih prijelaza potrebno je pažljivo pogledati lijevo i desno kako vas vlak ne bi iznenadio. Bilo je slučajeva u kojima su rampe ostale podignute, a vlak je projurio prijelazom, često su veliki su problem i pružni prijelazi bez rampi, kao i sami vozači koji mogu biti dekoncentrirati i neoprezno prijeći preko prijelaza. Nesreće vlakova i vozila na takvih prijelazima nisu rijetke i često završavaju sa smrtnim posljedicama.

Policija (Foto: Getty Images) Policija upozorava Google: Prestanite otkrivati policijske kontrolne točke

Kako bi vozačima malo pomogli i upozorili ih na pružne prijelaze, kompanija Waze (koju je prije više godina preuzeo Google) u svoju je istoimenu aplikaciju implementirala opciju upozorenja na prilazak pružnim prijelazima. Kada se vozač koji ima aktiviranu aplikaciju približi prijelazu, dobit će obavijest unutar Wazea. Preko aplikacije ne mogu se pratiti vlakovi, tj. njihova blizina prijelazu, već će ona samo upozoriti na blizinu pružnog prijelaza. U Wazeu se nadaju kako će zbog takve obavijesti vozači obratiti više pažnje prilikom prolaska preko pruge, što bi moglo utjecati na smanjenje nesreća i žrtava, odnosno mogla bi spasiti živote vozačima.

Opcija obavijesti o pružnim prijelazima napravljena je u suradnji sa željezničkim kompanijama zemalja u kojima je dostupna te volontera koji uređuju mape na Wazeu.

Waze (Foto: AFP) Zbog popularne aplikacije policija će blokirati ceste

Prvo je predstavljena na tržištima poput SAD-a i Kanade, a iz Wazea su jučer objavili kako će postati dostupna i na drugim tržištima u nekim zemljama svijeta. Nažalost, na popisu zemalja nema Hrvatske, no nadamo se kako će se s vremenom usluga proširiti i na karte Lijepe Naše. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li sličnu opciju s vremenom Google predstaviti i u vlastitim kartama. Waze se od Googlea ponajviše razlikuje po obavijestima u stvarnom vremenu koje korisnici dobivaju od drugih vozača koje koriste istu aplikaciju pa dobivaju informacije poput mjesta gdje su gužve, prometne nesreće i slično.

Izvor: BGR
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti