Zbog popularne aplikacije policija će blokirati ceste

Aplikacija Waze vozačima pomaže pronaći alternativne cestovne pravce kako bi izbjegli prometne gužve, no problem je što se tako stvaraju nove gužve na manjim cestama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2017. / 08:03

Waze (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izraelska kompanija Waze prošlog je desetljeća počela s razvojem aplikacije koja je trebala poboljšati iskustvo vožnje i vozačima pomoći u izbjegavanju prometnih gužvi nastalih zbog povećanog prometa, prometnih nesreća i slično. Njihova ideja i aplikacija privukli su pažnju velikih tehnoloških kompanija – 2013. Google je pobijedio u nadmetanju s Facebookom i drugim kompanijama te su za oko milijardu dolara kupili Waze. Ova aplikacija ubrzo je postala iznimno popularna među vozačima jer je na temelju informacija o stanju na cestama, kao i informacija o prometu koje su prijavljivali sami korisnici vozačima davala prijedloge o rutama i cestama na kojima je manje prometa.

Zahvaljujući toj aplikaciji, vozači pronalaze alternativne rute, no u nekim slučajevima Waze je, umjesto rješenja prometnih gužvi, samo izazvao nove i još veće prometne gužve na cestama na kojima ih prije nije bilo. Npr. Waze je veliki broj automobila s glavnih prometnica u New Jerseyu uputio na sporedne puteve i ceste kroz gradić Leoniju čije prometnice nisu prilagođene tako velikom broju automobila, što svakodnevno uzrokuje velike gužve zbog kojih stanovnici tog gradića često ne mogu niti izaći iz dvorišta, a odlazak na posao automobilom traje puno duže.

Kako bi riješili ovaj problem, čelnici tog grada i policija odlučili su se na jedan neobičan potez – tijekom najvećih prometnih gužvi zabranit će prolaz automobilima ulicama Leonije svima osim njezinim stanovnicima i ljudima koji tamo rade. Oni će dobiti posebne oznake kako bi policija znala o kome je riječ, a svi oni koji prekrše zabranu bit će financijski kažnjeni. Iako šef policije Tom Rowe kaže da je zakon na njihovoj strani i oni zaista mogu zabraniti prolaz automobilima, neki se ipak pitaju je li moguće donijeti takve zabrane na javnim cestama, dok je na društvenim mrežama dio korisnika upitao kako bi se stanovnici Leonije osjećali ako bi njima zabranili vožnju automobilima u određenim kvartovima ili gradovima.

Na New York Timesu kažu kako ovo nije jedini grad u SAD-u koji ima problema s gustim prometom zbog Wazea, a predstavnici jednog predgrađa u Tel Avivu čak su i podigli tužbu protiv te kompanije zbog istog problema.

Zabrana prometa u Leoniji počinje sredinom siječnja te će biti zanimljivo vidjeti kako će ta zabrana utjecati na promet na okolnim cestama – hoće li se vozači vratiti na velike i glavne prometnice prepune automobila ili će putem Wazea ponovno pokušati pronaći neke manje poznate ceste kojima bi skratili vrijeme puta.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti