Policija upozorava Google: Prestanite otkrivati policijske kontrolne točke

Putem Googleove aplikacije Waze korisnici mogu saznati informacije poput prometnih zastoja i gužvi na cestama, no objavljuju se i podaci o lokacijama policijskih kontrola.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2019. / 08:22

Policija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Waze je jedna od popularnijih prometnih aplikacija koja milijunima korisnika svakodnevno olakšava putovanje jer omogućava uvid u stanje na prometnicama uživo i pomaže im u odabiru najbržeg puta do željene destinacije. Riječ je o nekoj vrsti crowdsourcing društvene mreže putem koje korisnici upozoravaju vozače na probleme u prometu poput rupa na cesti, prometnih nesreća, gužvi, ali i policijskih kontrola. Zahvaljujući takvim upozorenjima, osobe koje su npr. popile čašicu previše, a sjele su za volan, znat će gdje se nalazi policija i zaobići ta mjesta.

Dok je vozačima ovakva opcija odlična, policiji se baš ne sviđa jer omogućuje pijanim vozačima izbjegavanje policijskih kontrola i kazni, a s više pijanih vozača na cestama povećava se i rizik od prometnih nesreća, ozlijeđenih i poginulih osoba. Zbog te činjenice ovog je tjedna reagirala i policija iz New Yorka koja od Googlea traži deaktivaciju opcije koja korisnicima Wazea otkriva policijske kontrole i radare. Iz NY policije zahtijevaju od Googlea poduzimanje "svih potrebnih radnji" s kojima će osigurati da u budućnosti korisnici na Googleovim kartama i aplikacijama ne otkriju niti jednu policijsku kontrolnu točku i patrolu.

Otkrivanje policijskih kontrola može biti i kazneno djelo jer je riječ o miješanju u policijski posao te namjernom sprječavanja policije u provođenju kriminalnih i prometnih zakona, upozorili su Google iz policije.

Zanimljivo, prije četiri godine policija iz New Yorka od Googlea je zatražila ukidanje opcije koja je omogućavala praćenje lokacija policijskih službenika na kartama. Pismo Larryju Pageu potpisalo je više od 13 tisuća aktivnih i umirovljenih policajaca nakon ubojstva dvojice njihovih kolega koje je napadač navodno pronašao upravo putem aplikacije Waze.

Izvor: BGR
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti