Zabrinjavajuće britansko izvješće: Pretile osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika bolesti COVID-19

Pretile osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika bolesti COVID-19, pokazalo je izvješće engleskog zavoda za javno zdravstvo (PHE), a stručnjaci su došli do nekih poveznica između tih dviju pandemija.

Hina | 27.07.2020. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pretile osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika bolesti COVID-19, pokazalo je izvješće engleskog zavoda za javno zdravstvo (PHE), a stručnjaci su došli do nekih poveznica između tih dviju pandemija.

PHE je u subotu objavio podatke koji pokazuju da se kod ljudi s indeksom tjelesne mase (BMI) od 30 do 35 rizik smrti od COVID-19 povećava za 40 posto, a za čak 90 posto kod onih čiji je BMI viši od 40, u usporedbi s osobama zdrave tjelesne težine.

Ljudi s BMI-jem višim od 30 smatraju se pretilima. PHE kaže da gotovo 63 posto odraslih u Engleskoj ima prekomjernu težinu ili je pretilo.

Sadašnji su dokazi jasni i pokazuju da vas prekomjerna težina ili pretilost stavljaju u kategoriju rizičnijih za ozbiljniji oblik ili smrt od bolesti COVID-19, ali i izloženijima mnogim drugim ozbiljnim bolestima, rekla je Alison Tedstone, glavna nutricionistkinja u PHE-u.

I druga istraživanja širom svijeta pokazuju da ljudi s prekomjernom težinom ili pretili imaju viši rizik za komplikacije bolesti COVID-19.

Pronađene neke poveznice

Znanstvenici i dalje pokušavaju utvrditi koji bi točno posebni mehanizam mogao pojasniti vezu pretilosti i bolesti COVID-19, a zasad su utvrdili nekoliko čimbenika.

Debljina vodi do akumulacije masnoća u vitalnim organima te do inzulinske rezistencije i visokog krvnog tlaka. To znači da debljina često ide ruku pod ruku s drugim zdravstvenim tegobama poput dijabetesa, slabijeg srca i lošije funkcionirajuće jetre i bubrega.

Prekomjerna akumulacija masnoće može utjecati i na respiratorni sustav. Zbog debljine ljudi su kratkog daha i nedostaje im kisika u krvi i tkivima.

Pretilost dodaje pritisak na gotovo svaki organ ili sustav u tijelu, tvrdi Susan Jebb, profesorica koja se bavi nutricionizmom i javnim zdravstvom na britanskom Oxfordu. Stoga vjerojatno nije iznenađujuće da također povećava rizik od komplikacija u bolesti COVID-19, kaže.

Masno tkivo također ima više razine angiotenzin konvertirajućeg enzima 2 (ACE2), koji novi koronavirus koristi za ulazak u stanice. Ljudi s višim razinama ACE2 u krvi i tkivima lakše se mogu zaraziti bolešću COVID-19, smatraju stručnjaci.

Sudar "dvije pandemije"

Francesco Rubino, stručnjak za debljinu i predstojnik odjela za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju na londonskom King's Collegeu, naziva poveznicu COVID-a i debljine "sudarom dvije pandemije".

Pandemija koronavirusa zaista dovodi u prvi plan potrebu da se s pretilošću agresivnije uhvatimo ukoštac, rekao je. "Lekcija iz pandemije COVID-19 je da ne liječenje debljine nije opcija."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti