Zbog američkih zabrana Huawei ostaje bez čipova za svoje pametne telefone

Amerikanci su u svibnju pooštrili mjere protiv Huaweija, a zbog te zabrane Huawei bi u rujnu mogao ostati bez komponenata za razvoj vlastitih procesora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2020. / 07:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je Huawei tijekom drugog kvartala ove godine prestigao Samsung i postao vodeća kompanija na tržištu pametnih telefona, budućnost mobilnih uređaja kineske kompanije ipak ne izgleda optimistično. Razlog za to nalazi se u američkim sankcijama zbog kojih Huawei više neće imati čipove za pametne telefone te će morati prekinuti proizvodnju procesora Kirin. Za njihovu proizvodnju potrebne su i određene američke komponente, no kako je Trump u svibnju proširio sankcije Huaweiju te zabranio svim kompanijama koje koriste američke komponente suradnju s Huaweijem, oni više nemaju pristup hardveru potrebnom za proizvodnju vlastitih procesora.

Slika nije dostupna Huawei prestigao i Samsung te postao vodeća kompanija na globalnom tržištu smartphonea

Ovo je veliki gubitak za nas, rekao je za kineske medije Richard Yu iz Huaweija. Naglasio je kako su njihovi partneri primali narudžbe za čipove samo do 15. svibnja, a kako više nemaju pristup komponentama, namjeravaju prekinuti proizvodnju svojih čipova do 15. rujna. Dodao je i kako više nemaju čipova ni zaliha, te bi ovo mogla biti posljednja generacija naprednih čipova Kirin. Nije rekao kakvi su planovi za budućnost kompanije, odnosno za budućnost na tržištu pametnih telefona, no rekao je kako očekuju da će prodaja ove godine biti manja nego u 2019.

5G mreža EU svojim članicama: Učinite sve što možete kako biste smanjili ovisnost o visokorizičnim dobavljačima 5G tehnologije

O konkretnim brojkama za ovu godinu nije govorio, dok je prošle godine kineska kompanija globalno prodala oko 240 milijuna pametnih telefona. Unatoč svim problemima s Amerikancima i zabranama zbog kojih njihovi telefoni nisu mogli koristiti pune verzije Androida s instaliranim Googleovim aplikacijama, dosad su uspjeli zadržati veliki dio tržišta pametnih telefona.

Kako će situacija s njihovim telefonima izgledati u budućnosti, trenutačno je teško reći, pogotovo jer se čini da Amerikanci nemaju nikakvu namjeru popustiti Kinezima. Dapače, nakon Huaweija na tapeti su im se našli i TikTok i WeChat. Razlozi zabrane slični su kao i u slučaju Huaweija - kompanije navodno predstavljaju sigurnosnu prijetnju za SAD.

Izvor: AP News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti