EU svojim članicama: Učinite sve što možete kako biste smanjili ovisnost o visokorizičnim dobavljačima 5G tehnologije

U izvješću se preporučuje i da nadležna tijela država članica nastave ulagati u kapacitete EU-a za tehnologije 5G i post-5G te osiguravati da projekti 5G koji se financiraju javnim sredstvima uzimaju u obzir rizike povezane s kibernetičkom sigurnošću

Martina Čizmić | 24.07.2020. / 16:01

5G mreža (Foto: Getty Images)

Države članice EU-a uz potporu Europske komisije i ENISA-e, Agencije EU-a za kibernetičku sigurnost, objavile su izvješće u kojem se utvrđuje zajednički pristup prema uvođenju 5G tehnologije.

U izvješću se tako navodi da su sve države članice pokrenule postupak revizije i jačanja sigurnosnih mjera koje se primjenjuju na 5G mreže, što pokazuje njihovu predanost usklađenom pristupu na razini EU-a. Za svaku od mjera iz paketa instrumenata u izvješću se analizira napredak ostvaren od donošenja paketa te se navodi što je već učinjeno, kao i područja u kojima mjere još nisu provedene.

Pravovremeno uvođenje 5G mreža od strateške je važnosti za sve države članice jer može stvoriti nove prilike za poduzeća, unaprijediti naše ključne sektore i koristiti europskim građanima.Naš je zajednički prioritet i odgovornost osigurati sigurnost tih mreža. Iz izvješća je vidljivo da smo ostvarili velik napredak, no još je mnogo posla pred nama, istaknula je izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

U današnjem izvješću se naglašava predanost EU uvođenju nove tehnologije, ali i navode područja u kojima su potrebni daljnji rad i oprez.

Uvođenje 5G mreže omogućit će potpuno nove prilike za poduzeća i društvo. 5G infrastruktura od velike je važnosti za buduće tehnologije, stoga se mora brzo i sigurno uvesti u svim državama članicama. Izvješće o paketu instrumenata za 5G pokazuje da smo na pravom putu, naglasio je njemački savezni ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier.

Stav je EU da se svi rizici, kako tehnički tako i oni netehnički, moraju svesti na najmanju moguću mjeru, a za to je potrebno uskladiti nacionalne mjere svih članica. 

Podsjećaju važnost 5G mreže i činjenicu da će ona utjecati na brojna područja života građana, sadržavat će osjetljive informacije i podupirat će sigurnosne sustave koji će se na njih oslanjati. Zajednički rad i koordinirana provedba odgovarajućih mjera ključni su kako bi se osiguralo da poduzeća i građani EU-a mogu na siguran način u potpunosti iskoristiti sve prednosti nove tehnologije.

Ističu kako je provedba paketa instrumenata rezultat zajedničkog rada i odlučnosti svih država članica, zajedno s Komisijom i ENISA-om, da surađuju i odgovore na sigurnosne izazove 5G mreža te da osiguraju trajnu otvorenost jedinstvenog digitalnog tržišta.

U okviru paketa države članice pristale su postrožiti sigurnosne zahtjeve mogućim skupom preporučenih mjera, a posebno procijeniti profile rizika dobavljača, primijeniti relevantna ograničenja za dobavljače koji se smatraju visokorizičnima (uključujući potrebna isključenja za infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom, kao što su funkcije osnovne mreže) te osmisliti strategije za diversifikaciju dobavljača.

Među ostalima, kao glavne zaključke izvješća o paketu instrumenata EU-a za 5G ističu se jačanje ovlasti nacionalnih regulatornih tijela za reguliranje sigurnosti 5G mreža, a što uključuje i ovlasti za reguliranje nabave mrežne opreme. 

Neke zemlje člance već su uvele mjere za ograničavanje sudjelovanja dobavljača koji su procjenjeni kao rizični, a EU je pozvala ostale članice da ubrzaju i dovrše taj postupak.

U pogledu točnog opsega tih ograničenja, u izvješću se naglašava važnost promatranja mreže u cjelini i razmatranja osnovnih elemenata mreže, kao i drugih kritičnih i vrlo osjetljivih elemenata, uključujući upravljačke funkcije i radijsku pristupnu mrežu, te uvođenja ograničenja i za drugu ključnu infrastrukturu, kao što su definirana zemljopisna područja, uprava ili drugi ključni subjekti. Za operatore koji su već ugovorili poslove s visokorizičnim dobavljačima trebalo bi odrediti prijelazna razdoblja, ističe se u izvješću. 

Poseban je naglasak stavljen na mjere za koje u EU smatraju da se ne provode dovoljno brzo, a tiču se "ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima". 

Potreban je hitan napredak kako bi se ublažio rizik ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima, među ostalim radi smanjenja ovisnosti na razini Unije. Ta bi se mjera trebala temeljiti na detaljnom inventaru opskrbnog lanca mreža i podrazumijeva praćenje razvoja situacije, ističe se u izvješću.

U izvješću se preporučuje i da nadležna tijela država članica nastave ulagati u kapacitete EU-a za tehnologije 5G i post-5G te osiguravati da projekti 5G koji se financiraju javnim sredstvima uzimaju u obzir rizike povezane s kibernetičkom sigurnošću.

Iako u svom priopćenju EU ni jednom riječi nije spomenula kineski Huawei, jasno je da u Bruxellesu žele smanjiti njegov utjecaj u zemljama članicama. 

Podsjetimo, Velika Britanija je nedavno naložila svojim teleoperaterima da prestanu s kupovinom Huaweijeve opreme za 5G mrežu, a da ono što su već nabavili, uklone iz mreže u sljedećih nekoliko godina. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti