Znanstvenici otkrili potpuno bezopasan virus i nazvali ga "bla bla virus"

Znanstvenici su pronašli novu vrstu alfavirusa, no kako on ne predstavlja baš nikakvu prijetnju ljudima, dobio je i neobičan naziv, inspiriran američkom popularnom komičnom serijom Seinfeld.

Branimir Vorša | 13.01.2020. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako svijetu reći da pronalazak novog virusa uopće nije velika vijest? Jednostavno, nazovete ga "Yada yada" i gotova priča.

U slobodnom prijevodu, "yada, yada" zapravo znači "bla, bla". Ta fraza nastala je još 1997. godine u popularnoj komičnoj seriji Seinfeld, a označava dosadan, predvidiv i isprazan govor.

Da je to dobra analogija za novopronađeni virus, kaže i Jana Batovska iz Centra AgriBio u australskoj državi Victoriji, koja je glavna autorica kratke studije objavljene u znanstvenom časopisu Microbiology Resource Announcements.

Slika nije dostupna Otkriće znanstvenika s "Ruđera" moglo bi dovesti do novih lijekova za rak uzrokovan HPV virusom

Svinje (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Kopali po svinjskom izmetu i pronašli misteriozni virus koji evolucijski ne bi trebao ni postojati

Otkriće njezina tima ne krije ništa uzbudljivo. Oni su tijekom vađenja ribonukleinske kiseline (RNK) iz komaraca pronašli novi alfavirus, a to je skupina virusa među kojima se nalazi i opasni virus chinkungunya, koji je već prouzročio epidemije u više zemalja svijeta, te istočni encefalitis kopitara, koji je 2019. bio uzrokom neobično velike epidemije u SAD-u.

Međutim, novi virus ne predstavlja ama baš nikakvu prijetnju za čovjeka i pripada skupini koja utječe jedino na komarce.

Ipak, to ne znači da otkriće nema nikakvu korist, već može pomoći u razumijevanju evolucije virusa te može biti korisno u proizvodnji cjepiva i dijagnostici, kaže Batovska.

Priznaje da otkriće nije nikakva revolucija u znanosti. Ipak smo ga nazvali po Seinfeldu, zaključila je i dodala na to da je Seinfeld super.

Izvor: sciencemag.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti