Virusi su u svojoj biti čestice koje u sebi imaju genetski materijal (DNK i RNK) s proteinskim štitom koji može inficirati druge stanice prije razmnožavanja. Za razliku od drugih organizama koji potpadaju pod definiciju živih bića, virusi nemaju stanice.

Znanstvenici sa Sveučilišta poljoprivrede i tehnologije u Tokiju tijekom analiziranja uzoraka iz svinjskih fekalija posve su slučajno otkrili virus čije se postojanje protivi ne samo svemu što dosad znamo o virusima nego i samoj evoluciji.

Virus koji smo pronašli nema strukturalnih proteina. To znači da on ne može napraviti viralnu česticu, pojasnio je virolog Tetsuya Mizutani, opsiujući navedeni virus čiji soj pripada enterovirusu G (EV-G).

Ta "neispravna varijanta" virusa koji su japanski virusolozi otkrili u sebi nema čak niograničeni spremnik proteina koji imaju drugi virusi, već umjesto toga u svojoj strukturi ima samo "sporedne gene". To znači da taj virus ne može tijelo domaćina napasti sam od sebe, što posljedično dovodi i do ključnog pitanja - kako virus zapravo preživljava?

Japanski znanstvenici sugeriraju da taj virus i njegove moguće druge varijante u prirodi možda iskorištavaju druge viruse za najteži dio posla, odnosno transport u tijelo domaćina i zarazu stanica.

Možda gledamo posve nov sustav viralne evolucije, ističe Mizutani.

Bit će potrebno još mnogo istraživanja u tom smislu, no to bi moglo otvoriti posve nove smjerove u borbi čovječanstva protiv jedne od svojih najvećih bioloških prijetnji.

Izvor: RT