Majka i kći mikrobiologinje koriste neočekivanu i zapanjujuću metodu za restauraciju freski i uklanjanje grafita

Znanstveni tim majke i kćeri koristi se inovativnim bakterijskim tehnikama za restauraciju stoljećima starih freski, revolucionirajući tradicionalne metode očuvanja umjetnosti.

Branimir Vorša | 28.09.2024. / 11:15

Freska, ilustracija
Freska, ilustracija (Foto: Getty Images)

Godine 2008. španjolska mikrobiologinja Pilar Bosch otkrila je istraživanje koje je oblikovalo njezinu karijeru. Istraživanje je pokazalo da se bakterije mogu koristiti u restauraciji umjetnina, području u koje je njezina majka, Pilar Roig, bila duboko uključena.

Roig se u to vrijeme borila s restauracijom fresaka Antonija Palomina iz 18. stoljeća u crkvi Santos Juanes u Valenciji. Desetljećima ranije, na slike je naneseno ljepilo, što je restauraciju tih fresaka činilo izazovnom.

Moja je majka imala vrlo težak problem za riješiti, a ja sam pronašla studiju o bakterijama koje se koriste za čišćenje freski u Italiji, objasnila je 45-godišnja Bosch.

To otkriće nadahnulo je Boschin doktorat, koji je istraživao korištenje bakterija za čišćenje freski. Više od desetljeća kasnije, majka i kći sada vode projekt vrijedan 4 milijuna eura, koji financiraju lokalne španjolske zaklade, primjenjujući tu tehniku ​​za restauraciju umjetničkih djela Valencije.

Bakterije, obučene za probavu ljepila na bazi kolagena, miješaju se s gelom na bazi algi i nanose na freske. Nakon tri sata, gel se uklanja, otkrivajući površinu bez ljepila.

U prošlosti smo radili na užasan ručni način, s toplom vodom i spužvama za što su bili potrebni sati i oštetili bi fresku, pojasnila je 75-godišnja Roig.

Bosch je svoju metodu proširila na projekte restauracije u Italiji i Španjolskoj, a sada se bavi i uklanjanjem grafita sa zidova.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti