Totalni kulturocid na naskanskim linijama! "Kada smo vidjeli snimke dronom, nismo mogli vjerovati. Šteta je nepovratna"

Drevni geocrteži u čileanskoj pustinji Atacama suočavaju se s trajnim uništenjem zbog nesmotrene vožnje terenskim vozilima, čime se ugrožavaju nezamjenjiva kulturna baština i izvori prihoda za lokalno stanovništvo.

Branimir Vorša | 27.09.2024. / 14:20

Pregažene naskanske linije
Pregažene naskanske linije (Foto: Fundación Desierto de Atacama/Facebook)

Terenska vozila izazivaju pustoš u pustinji Atacama, oštećujući drevne naskanske geocrteže, poznate i kao naskanske linije, urezane u zemlju prije više tisuća godina. Ta pustinjska umjetnička djela u potpunosti vidljiva samo iz zraka, od kojih su neka stara čak 3000 godina, izvanredno su očuvana zahvaljujući jedinstvenoj klimi Atacame, koja je milijunima godina imala minimalne oborine. Međutim, porast prometa terenskih vozila na tom području ugrozio je njihov opstanak, ostavljajući nepopravljive tragove.

Novi naskanski crteži Misterij se produbljuje: Otkrivene stotine novih naskanskih crteža

Prema pisanju The New York Timesa, članovi Fundación Desierto de Atacama već godinama upozoravaju na navedeni problem. Unatoč jasnim znakovima koji zabranjuju vožnju u zaštićenim područjima, razna vozila, od privatnih terenskih vozila do rudarskih kamiona, nastavljaju voziti preko tih geocrteža.

Arheolog Dr. Gonzalo Pimentel i ravnatelj navedene zaklade izrazio je nevjericu viđenim uništenjem. Kada smo vidjeli snimke dronom, nismo mogli vjerovati. Šteta je nepovratna. Kao i geocrteži, tragovi vozila ostat će tamo, rekao je.

Luis Pérez Reyes iz Regionalnog muzeja Iquiquea izrazio je isto mišljenje. To je tragedija... muzej 'nikad više' uradaka, naglasio je.

Čileanske vlasti, kritizirane zbog nedovoljne zaštite tih mjesta kulturne baštine, dopustile su održavanje događaja poput relija Atacama kroz regiju. Iako organizatori utrke poriču bilo kakvu štetu, također su odbili podijeliti GPS podatke kako bi potvrdili svoje rute. Lokalno stanovništvo strahuje da bi uništenje moglo utjecati na arheološki turizam, ključan izvor prihoda u tom području.

Arheološko nalazište, ilustracija Arheolozi pronašli neočekivani predmet: "Bio je to čaroban trenutak"

Progon odgovornih je rijedak zbog poteškoća u utvrđivanju pojedinačnih krivaca. Neka mjesta geocrteža samo su oštećena, dok su druga gotovo izbrisana, ali šteta će se nastaviti ako se ne provedu strože mjere. Naposljetku, poštivanje tih drevnih mjesta je ključno, budući da daljnje zanemarivanje prijeti uništenjem jedinstvenog dijela čileanske kulturne povijesti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti