Misterij se produbljuje: Otkrivene stotine novih naskanskih crteža

Koristeći dronove i umjetnu inteligenciju, znanstvenici su otkrili 303 nova naskanska crteža, rasvjetljavajući njihovu svrhu, ali ne i značenje.

Branimir Vorša | 24.09.2024. / 16:02

Novi naskanski crteži
Novi naskanski crteži (Foto: pnas.org)

Arheolozi su dugo bili zaintrigirani naskanskim crtežima, drevnim rezbarijama urezanim u pustinjsku visoravan južnog Perua. Ti dizajni, stvoreni stoljećima prije, vidljivi su u cijelosti samo iz zraka, a njihova točna svrha zbunjuje stručnjake otkako su prvi put otkriveni 1940-ih. Do sada je identificirano oko 430 tih geocrteža na Nazca Pampi, području koje pokriva 400 četvornih kilometara.

Nedavno je tim predvođen arheologom Masatom Sakaiem sa Sveučilišta Yamagata u Japanu upotrijebio naprednu tehnologiju kako bi došao do revolucionarnog otkrića. Uz pomoć dronova i umjetne inteligencije, otkrili su 303 nova geocrteža u samo šest mjeseci, gotovo udvostručivši njihov dosad poznati broj.

Arheološko nalazište, ilustracija Arheolozi pronašli neočekivani predmet: "Bio je to čaroban trenutak"

Velik napredak zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Sakai je objasnio da su dosadašnjim znanstvenicima nedostajale osnovne informacije o distribuciji i vrstama geocrteža, ali korištenje umjetne inteligencije i daljinskog očitavanja razjasnilo je ove obrasce. Kao rezultat toga, uspjeli smo rasvijetliti svrhu njihovog stvaranja, istaknuo je.

Znanstvenici vjeruju da su novootkriveni crteži vjerojatno bili dio svetog hodočašća u Cahuachi, ceremonijalnom središtu kulture Nazca. Neki od tih crteža mogu se vidjeti s Cahuachijevih humaka, što ukazuje na duhovnu ili ceremonijalnu funkciju. Međutim, protok vremena je otežao njihovo lociranje, budući da su izvorno stvoreni između 500. godine prije Krista i 500. godine poslije Krista, te su stoljećima izlizani.

  Neandertalci, ilustracija DNK nenadertalca pronađenog u Francuskoj otkriva obitelj koja bila izolirana više od 50.000 godina

Tradicionalne arheološke metode nisu bile dovoljne za potpuno istraživanje ogromnog područja Nazca Pampe. Sakai je primijetio da je budući da je Nazca Pampa tako ogromna, na 400 četvornih kilometara, potrebno puno vremena za provođenje istraživanja konvencionalnim arheološkim metodama. Od 2004. gdine Sakaijev tim koristio je daljinsko očitavanje, otkrivši 318 naskanskih crteža, prije ove nove studije koja je objavljena u časopisu PNAS.

Umjetna inteligencija se pokazala posebno korisnom u tom najnovijem istraživanju, sa 178 novih geocrteža predloženih analizom umjetne inteligencije. Ti novoidentificirani geocrteži uglavnom pripadaju kategoriji reljefnog tipa, koji je manji i teže ga je uočiti od geocrteža linijskog tipa.

Idući korak - dešifriranje informacija

Geocrteži reljefnog tipa često prikazuju ljude i domaće životinje, dok geocrteži linijskog tipa predstavljaju divlje životinje. Prema Sakaiju, geocrteži u obliku reljefa trebali su biti vidljivi ljudima koji su hodali duž obližnjih staza, dok su geocrteži u obliku linija vjerojatno označavali ključne točke uz ceremonijalne staze.

Arheologija Na jugu Italije pronađeno blago skriveno tijekom gusarskog napada iz razdoblja prije Krista

Sakai se sada nada dekodirati značenje iza tih drevnih naskanskih crteža. U drevnoj andskoj civilizaciji društveno važne informacije ponekad su se prenosile kombinacijama i rasporedom slika. Želim dešifrirati informacije ugrađene u te geocrteže, rekao je.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti