Pazite što jedete: Ova hrana negativno utječe na mozak

Konzumacija prevelikih količina masne i slatke hrane ne samo da povećava obujam struka i trbuha, već i negativno utječe na kognitivne sposobnosti i vještinu snalaženja u prostoru, koje se, kako su pokazala istraživanja, smanjuju unosom u organizam nezdrave hrane. 

Hina | 12.05.2025. / 13:46

Debljina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici Sveučilišta u Sydneyju proveli su "prvo istraživanje u svijetu" koje se baziralo na testiranjima u kojima su sudjelovali studenti te su otkrili da hrana s visokim udjelom masti i šećera ima štetan učinak na neke aspekte kognitivnih funkcija, osobito na svjesnost o prostoru, kao i na vještinu snalaženja u prostoru. 

Mladi odrasli ljudi koji su često konzumirali hranu s visokim udjelom masti i šećera lošije su pamtili lokaciju škrinje s blagom u virtualnom labirintu, rezultati su istraživanja koje su znanstvenici objavili u stručnome časopisu The International Journal of Obesity.

Vaga, ilustracija Znanstvenici objasnili kako svi mogu pridonijeti nižoj potrošnji u zdravstvenom sektoru na jedan jednostavan način

Oni ukazuju na "negativni učinak" konzumiranja brze hrane na učenje i pamćenje koji su povezani s prostornim okruženjem, a istodobno potvrđuju ono što otprije znamo - važnost donošenja zdravih prehrambenih odluka kada je posrijedi kognitivno zdravlje.

Prethodnim je istraživanjima ustanovljeno da konzumiranje previše masti i šećera nije samo uzročnik razvoja dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, već je povezano i s bržim stopama kognitivnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem kada su posrijedi sredovječni i stariji odrasli ljudi, objavio je tim u svojem radu. 

Mršavljenje, ilustracija Znanstvenici na korak do rješenja za višak kilograma? Na obzoru je cjepivo protiv debljine

Premda su australski istraživači otkrili da ni mladi ljudi nisu izuzeti od negativnih učinaka konzumacije prerađene i nezdrave hrane, dobra je vijest da kod njih vjerojatno nije pogođen mozak u cjelini, već samo hipokampus - dio mozga koji upravlja sposobnošću pamćenja i pomaže kod vještine snalaženja u prostoru.

Jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju, Dominic Tran ističe kako je dobra vijest da promjene u prehrani mogu poboljšati zdravlje hipokampusa, a time i našu sposobnost snalaženja u okolini, kao primjerice kada istražujemo neki novi grad ili nastojimo zapamtiti novi put prema kući.

Vezane vijesti

Još vijesti