Lijekovi za mršavljenje djeluju, no ima i loša vijest

U sklopu borbe protiv pretilosti puno se nade polaže u lijekove za mršavljenje, no sve je više dokaza o tomu da se izgubljena težina jednostavno vrati nakon što pojedinac te lijekove prestane uzimati.

Hina | 13.12.2023. / 15:56

Pretilost (Foto: Getty Images)

U pacijenata koji u liječenju pretilosti uzimaju lijek tirzepatid, američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly and Co., u prodaji poznat po nazivima Mounjaro i Zepbound, uočeno je znatno povećanje tjelesne težine kada im se nakon 36 tjedana uzimanja spomenutih lijekova dao placebo, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu JAMA.

No pacijenti iz druge skupine ispitanika koji su nastavili uzimati lijekove tvrtke Eli Lilly, nastavili su gubiti na težini. Autori studije kažu da ih rezultati ne iznenađuju.

Problem pretilosti, ilustracija Ključ za rješavanje problema pretilosti nalazi se u jednom mutiranom genu?

Tirzepatid je odobren za liječenje pretilosti u Sjedinjenim Državama, ali se u drugim dijelovima svijeta pa tako i u zemljama članicama EU-a može koristiti isključivo za liječenje dijabetesa tipa 2.

Ova se vrsta lijeka smatra još učinkovitijom od semaglutida, koji se prodaje pod nazivom Wegovy, tvrtke Novo Nordisk, a češće se koristi u borbi protiv pretilosti u onim zemljama u kojima tirzepatid još nije odobren.

Kao i u slučaju primjene semaglutida, sudionici studije s tirzepatidom morali su se pridržavati plana prehrane i baviti se fizičkom aktivnošću, sukladno mogućnostima i godinama života.

U studiji je sudjelovalo 670 pacijenata iz više zemalja svijeta. Svi su na početku istraživanja bili pretili ili su se borili s prekomjernom tjelesnom težinom.

Znanstvenici su objavili da su ispitanici nakon 36 tjedana terapije težinu u prosjeku smanjili za oko 21 posto. Nekima od njih je i nakon toga propisan aktivni sastojak lijeka te su do 88. tjedna studije izgubili dodatnih 5,5 posto težine.

Drugoj skupini sudionika studije istraživači su nakon prve faze dali samo placebo.

Pokazalo se da je ova grupa ponovno znatno dobila na težini do kraja studije, no treba istaknuti da je tijekom cijelog razdoblja istraživanja među ispitanicima ipak uočen gubitak težine od oko 10 posto.

Slika nije dostupna Poznati lijek protiv dijabetesa mogao bi pomoći milijunima u borbi protiv pretilosti i kardiovaskularnih bolesti

Autori ističu kako rezultati njihove studije upućuju na to da bi se s terapijom trebalo nastaviti želi li se izbjeći povratak na staru težinu.

Najmanje pet studija o različitim klasama lijekova, uključujući i ovu, pokazalo je da postoji više nego jasan 'yo-yo' učinak nakon prekida uzimanja terapije. Lijek korišten u jednoj od spomenutih studija bio je i semaglutid.

Autori zaključuju da će trebati provesti dodatne studije kako bi se bolje razumjela potencijalna dugoročna korist, ali i rizici od ovakvih kratkoročnih terapija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti