Poznati lijek protiv dijabetesa mogao bi pomoći milijunima u borbi protiv pretilosti i kardiovaskularnih bolesti

Problem pretilosti i dijabetesa u SAD-u je poprimio razmjere epidemije. Stoga ne iznenađuje što farmaceutska industrija intenzivno istražuje nove lijekove i terapije.

Branimir Vorša | 21.08.2023. / 14:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Lijek za dijabetes pod nazivom Wegovy potencijalno bi mogao bi biti značajno rješenje za mršavljenje velikog broja odraslih u SAD-u, točnije oko 93 milijuna ljudi, pokazalo je nedavno istraživanje.

Navedena projekcija ima značajne implikacije, potencijalno smanjujući broj pretilosti za oko 43 milijuna ljudi i sprječavajući približno 1,5 milijuna srčanih i moždanih udara te drugih kardiovaskularnih komplikacija u razdoblju od jednog desetljeća.

Lijek za Alzheimerovu bolest, ilustracija - 7 Prekretnica u borbi protiv sve raširenije bolesti: Novi lijekovi mogli bi ju dovesti u razinu s astmom ili dijabetesom

Te procjene, koje je formulirao znanstveni tim sa Sveučilišta Kalifornija u Irvineu (UCI), izvedene su iz nedavnog ispitivanja u kojem je sudjelovala 1961 odrasla osoba. Istraživanje je bilo usredotočeno na osobe s pretilošću, koji su primali tjednu dozu od 2,4 miligrama semaglutida, farmaceutskog spoja koji čini osnovu Wegovyja. Istraaživanje je objavljeno u časopisu Cardiovascular Drugs and Therapy.

Zapanjujući rezultati

Primjenom doze koju je već odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), rezultati su se pokazali zapanjujućima: prosječno smanjenje tjelesne težine od 14,9 posto i smanjenje čimbenika rizika povezanih s kardiovaskularnim problemima, poput krvnog tlaka i lipida.

Nathan Wong, profesor medicine na UCI-ju, hvali ovaj razvoj kao značajan napredak u području pretilosti i kardiovaskularne medicine.

Loša preehrana Znanstvenici su razotkrili koliko je zapravo šokantan problem dijabetesa tipa 2 u svijetu zbog loše prehrane

To je jedan od najvećih napredaka u svijetu pretilosti i kardiovaskularne medicine. Sada imamo terapiju za kontrolu tjelesne težine koja također značajno smanjuje kardiovaskularne događaje izvan dijabetičarske populacije gdje je izvorno proučavana, poručio je Wong.

Kako proces funkcionira?

Semaglutid djeluje oponašajući prirodni GLP-1 hormon koji se oslobađa u crijevima tijekom obroka. Među njegovim ulogama je poticanje proizvodnje inzulina, čime se snižava razina šećera u krvi, što je primjena koja se ranije koristila u liječenju dijabetesa.

Znanstvenici su također otkrili njegovu sposobnost ciljanja regija mozga odgovornih za signaliziranje sitosti, što dovodi do suzbijanja apetita. Ovaj mehanizam može rezultirati značajnim gubitkom težine u kombinaciji s kontroliranom prehranom i režimom vježbanja.

Majka šeta s kćeri Upozorenje iz WHO-a: Pretilost će djeci skratiti život, u Hrvatskoj i do tri i pol godine

Procjena od 93 milijuna potencijalnih korisnika izvedena je iz kriterija ispitivanja i primijenjena je na širu američku populaciju. Unatoč tome, znanstvenici naglašavaju važnost savjetovanja s medicinskim stručnjakom prije započinjanja bilo kojeg režima liječenja.

Trenutna ograaničenja za upotrebu

Trenutno je odobrenje semaglutida ograničeno na kroničnu regulaciju tjelesne težine kod odraslih osoba koje pate od pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine, zajedno s najmanje jednim stanjem povezanim s tjelesnom težinom poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 ili povišenog kolesterola.

Potencijalno širenje upotrebe semaglutida i sličnih lijekova moglo bi biti odgovor na sve veću potražnju, budući da projekcije pokazuju da bi se do 2030. polovica odraslih Amerikanaca mogla boriti s pretilošću, pri čemu bi gotovo četvrtina spadala u kategoriju teške pretilosti. To značajno povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i zatajenje srca.

Pretilost Gubitak težine nije uvijek zdrav, evo kad postaje razlog za posjet liječniku

To treba uzeti u obzir za pacijente koji su pretili ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu s drugim čimbenicima rizika kod kojih je kardiovaskularna bolest vodeći uzrok invaliditeta i smrti, ističe Wong.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti