Znanstvenici su razotkrili koliko je zapravo šokantan problem dijabetesa tipa 2 u svijetu zbog loše prehrane

Nova znanstvena studija otkriva da je problem porasta slučajeva dijabetesa tipa 2 u svijetu kudikamo gori nego što se to dosad mislilo te da bi za rješavanje tog problema bila potrebna ozbiljna intervencija vlasti i struke.

Branimir Vorša | 29.04.2023. / 10:17

Loša preehrana
Loša preehrana (Foto: Getty Images)

Broj ljudi s dijagnosticiranim dijabetesom skočio je s otprilike 100 milijuna na više od 500 milijuna u posljednjih četrdesetak godina. Uz tu negativnu statistiku porastao je i broj s dijabetesom povezanih zdravstvenih problema, poput pretilosti i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Riječ je o značajnom zdravstvenom problemu koji se pogoršava, zbog čega znanstvenici istražuju temeljne probleme iza ovog trenda. Jedan od tih problema vjerojatno je i prehrana, prema podacima nove studije o dijabetesu tipa 2, koji čini 95 posto ukupnih slučajeva oboljelih.

Opsežno istraživanje

Znanstvenici su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine, izvlačeći statistike iz baza podataka javnog zdravstva, prethodnih studija i demografskih popisa stanovništva. Loša prehrana mogla bi uzrokovati do 14,1 milijuna slučajeva dijabetesa tipa 2 identificiranih u 2018. godini, utvrdili su autori studije, što je oko 70 posto svih novih dijagnoza u svijetu. Spomenuta studija objavljena je u časopisu Nature Medicine.

Od 11 različitih prehrambenih čimbenika koji su uzeti u obzir, tri su se pokazala najznačajnijima: nedovoljan unos cjelovitih žitarica, previše rafinirane riže i pšenice te prevelik unos prerađenog mesa. Drugi čimbenici, kao što je nedovoljna konzumacija orašastih plodova ili povrća bez škroba, imali su manji utjecaj, pokazala je studija.

Glavni pokretač loša kvaliteta ugljikohidrata

Naša studija sugerira da je loša kvaliteta ugljikohidrata vodeći pokretač dijabetesa tipa 2, koji se može pripisati prehrani na globalnoj razini, uz značajne varijacije po naciji i tijekom vremena, kaže Dariush Mozaffarian, kardiolog i profesor nutricionizma na Sveučilištu Tufts u Massachusettsu.

Loša prehrana bila je jasnije povezana sa slučajevima dijabetesa kod muškaraca nego kod žena, otkrili su autori nove studije te se čini da ima više utjecaja na mlađe ljude u usporedbi sa starijim ljudima. Isto tako, loša prehrana ima više utjecaja u urbanim područjima nego u ruralnim područjima.

Regije svijeta u kojima je problem dijabetesa najgori

Središnja i istočna Europa te središnja Azija bile su regije s najviše slučajeva dijabetesa tipa 2 povezanih s prehranom, vjerojatno zbog prevalencije crvenog mesa i prerađenog mesa u prosječnoj prehrani. Brojke su bile visoke i u Latinskoj Americi te na Karibima.

Studija otkriva kritična područja za nacionalni i globalni fokus na poboljšanje prehrane i smanjenje razornog opterećenja dijabetesa, ističe Mozaffarian.

Sve 184 zemlje uključene u istraživanje zabilježile su porast slučajeva dijabetesa tijekom navedenog razdoblja istraživanja, što ukazuje da je to globalni problem, s tek nekoliko zemalja koje su uspješno obuzdale rastuću učestalost dijabetesa među svojim stanovništvom.

Znanstvenici sugeriraju da će u različitim zemljama biti potrebni različiti pristupi za rješvanje tog problema, od većeg naglaska na zdravu prehranu koji će činiti edukatori do poboljšanog označavanja prehrambenih vrijednosti na hrani.

Potrebna je ozbiljna intervencija

Iako su prethodne studije također povezivale manje zdravu prehranu s većim brojem slučajeva dijabetesa, ovo je daleko najjača povezanost do danas, uz najveći postotak slučajeva. Bez ozbiljne intervencije to je problem koji će se samo pogoršati, upozoravaju stručnjaci.

Ako se ne kontrolira i s predviđanjem samo poraste učestalost, dijabetes tipa 2 nastavit će utjecati na zdravlje stanovništva, ekonomsku produktivnost, kapacitet zdravstvenog sustava i potaknuti zdravstvene nejednakosti diljem svijeta. Ova otkrića mogu pomoći u utvrđivanju prehrambenih prioriteta za kliničare, kreatore politike i aktere iz privatnog sektora jer potiču izbore zdravije prehrane za rješavanje ove globalne epidemije, kaže nutricionistička epidemiologinja Meghan O'Hearn iz instituta Food Systems for the Future u Illinoisu.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti