Amazonovi planovi za "osvajanje" neba užasavaju astronome

Amazon i SpaceX planiraju u nisku orbitu poslati tisuće pa čak i desetke tisuća satelita, što bi moglo otežati promatranje zvijezda.

Martina Čizmić | 11.08.2020. / 16:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za koju godinu nebo iznad nas moglo bi izgledati bitno drugačije. I to užasava astronome koji već sad imaju problema s proučavanjem zvijezda i planeta zbog sve većeg svjetlosnog zagađenja.

Naime, američka Federalna komisija za komunikacije odobrila je Amazonov plan za lansiranje čak 3326 satelita u sklopu njihove konstalacije Kuiper. To je gotovo 600 satelita više no što ih je trenutno u orbiti.

Sateliti Starlink Neobična pojava na nebu uznemirila je ljude diljem svijeta, a vidljiva je i iz Hrvatske: Evo kada je možete ponovno vidjeti

Astronomi su već podigli glas nakon što je SpaceX krenuo sa svojim projektom Starlink s kojim je u nisku orbitu poslao desetke satelita. Koliko takvi sateliti mogu stvarati problema, najbolje je pokazao nedavni slučaj astronoma kojem su onemogučili proučavanje kometa Neowise.

Slika nije dostupna Starlinkovi sateliti uništili savršenu fotografiju kometa

Astronom Michele Bannister sa sveučilišta Canterbury na Novom Zelandu upozorava kako ne postoje nikakve smjernice koje bi uređivale broj, putanju i utjecaj satelita na astronomiju.

Meni sve to izgleda kao da imate gomilu zrakoplova na nebu bez ikakve zračne kontrole, upozorio je Bannister.

Slika nije dostupna Amazon dobio zeleno svjetlo za pokretanje usluge satelitskog interneta

Problem je time veći što SpaceX i Amazon planiraju u nisku orbitu poslati tisuće pa čak i desetke tisuća svojih satelita. Uspiju li u tome, a regulatorna tijela ne reagiraju i ne uvedu reda na nebu, moglo bi nam se dogoditi da umjesto suza Sv. Lovre, ljeti na nebu promatramo nizove satelita.

Slika nije dostupna Spremite se za ljetni spektakl: Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, očekuje se 100 meteora na sat

Izvor: NY Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti