Amazon dobio zeleno svjetlo za pokretanje usluge satelitskog interneta

Do kraja ovog desetljeća Amazon bi trebao lansirati više od 3200 satelita u nisu orbitu oko Zemlje koji će omogućiti pristup brzom satelitskom internetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2020. / 12:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se posljednjih mjeseci najviše piše o SpaceX-ovu projektu satelitskog interneta i stotinama Muskovih satelita čiji je let ponekad moguće pratiti i iz Hrvatske, i druge (tehnološke) kompanije imaju slične planove pokrivanja svijeta internetskim signalom iz niske orbite. Jedna je od tih kompanija i Amazon, čiji je Project Kuiper dobio zeleno svjetlo od američke Federalne komunikacijske komisije te tijekom ovog desetljeća namjeravaju u svemir lansirati više od 3200 satelita.

Sateliti Starlink Neobična pojava na nebu uznemirila je ljude diljem svijeta, a vidljiva je i iz Hrvatske: Evo kada je možete ponovno vidjeti

Bezosova kompanija plan je podijelila u pet faza tijekom desetljeća, a za pokretanje servisa kažu da će im biti dovoljno manje od 600 satelita. Do sredine 2026. Amazon bi trebao lansirati polovicu satelita u orbitu, dok bi ostatak satelita u sklopu Projecta Kuiper trebao biti aktivan do 30. lipnja 2029. Amazon će u taj projekt uložiti više od 10 milijardi dolara te vjeruju kako će se ta investicija odraziti na stvaranje novih poslova, kao i nove infrastrukture u SAD-u i poboljšati mogućnost proizvodnje satelita i ostale mrežne opreme kako bi se ljudima diljem svijeta omogućio pristup brzom internetu, uz malu latenciju.

Osim što je potrebno finalizirati dizajn samih satelita, Amazon se FCC-u obvezao predstaviti plan izbjegavanja stvaranja svemirskih krhotina, odnosno sprječavanja sudara satelita kojih je sve više u niskoj orbiti oko Zemlje. S obzirom na to da će aktualno desetljeće obilježiti lansiranje tisuća, a možda i desetaka tisuća satelita koji će kružiti niskom orbitom, na Tech Spotu kažu kako će se ono pokazati krucijalnim za rješavanje problema (ili njegovo pogoršanje) svemirskih krhotina koje su prijetnja objektima u svemiru.

Prije Amazona, počinje testiranje SpaceX-ova satelitskog interneta

Slika nije dostupna Počinju prijave za Muskov svemirski internet

Već ove godine očekujemo dostupnost Muskova satelitskog interneta, za kojim bi potražnja mogla biti mnogo veća od očekivane te iz SpaceX-a kažu da je gotovo 700 tisuća ljudi diljem SAD-a pokazalo interes za pristup internetu preko njihovih satelita. Uskoro počinju testiranja te će biti zanimljivo vidjeti koliko će se osoba zaista prijaviti za SpaceX-ov internet i kakvo će biti iskustvo njegova korištenja.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti