Iako se posljednjih mjeseci najviše piše o SpaceX-ovu projektu satelitskog interneta i stotinama Muskovih satelita čiji je let ponekad moguće pratiti i iz Hrvatske, i druge (tehnološke) kompanije imaju slične planove pokrivanja svijeta internetskim signalom iz niske orbite. Jedna je od tih kompanija i Amazon, čiji je Project Kuiper dobio zeleno svjetlo od američke Federalne komunikacijske komisije te tijekom ovog desetljeća namjeravaju u svemir lansirati više od 3200 satelita.

Bezosova kompanija plan je podijelila u pet faza tijekom desetljeća, a za pokretanje servisa kažu da će im biti dovoljno manje od 600 satelita. Do sredine 2026. Amazon bi trebao lansirati polovicu satelita u orbitu, dok bi ostatak satelita u sklopu Projecta Kuiper trebao biti aktivan do 30. lipnja 2029. Amazon će u taj projekt uložiti više od 10 milijardi dolara te vjeruju kako će se ta investicija odraziti na stvaranje novih poslova, kao i nove infrastrukture u SAD-u i poboljšati mogućnost proizvodnje satelita i ostale mrežne opreme kako bi se ljudima diljem svijeta omogućio pristup brzom internetu, uz malu latenciju.

Osim što je potrebno finalizirati dizajn samih satelita, Amazon se FCC-u obvezao predstaviti plan izbjegavanja stvaranja svemirskih krhotina, odnosno sprječavanja sudara satelita kojih je sve više u niskoj orbiti oko Zemlje. S obzirom na to da će aktualno desetljeće obilježiti lansiranje tisuća, a možda i desetaka tisuća satelita koji će kružiti niskom orbitom, na Tech Spotu kažu kako će se ono pokazati krucijalnim za rješavanje problema (ili njegovo pogoršanje) svemirskih krhotina koje su prijetnja objektima u svemiru.

Prije Amazona, počinje testiranje SpaceX-ova satelitskog interneta

Već ove godine očekujemo dostupnost Muskova satelitskog interneta, za kojim bi potražnja mogla biti mnogo veća od očekivane te iz SpaceX-a kažu da je gotovo 700 tisuća ljudi diljem SAD-a pokazalo interes za pristup internetu preko njihovih satelita. Uskoro počinju testiranja te će biti zanimljivo vidjeti koliko će se osoba zaista prijaviti za SpaceX-ov internet i kakvo će biti iskustvo njegova korištenja.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju