Starlinkovi sateliti uništili savršenu fotografiju kometa

Španjolski astrofotograf zorno je pokazao kako izgleda kad se sudare tehnologija i znanost, a takvih bi sudara moglo biti sve više.

Martina Čizmić | 24.07.2020. / 16:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je Elon Musk najavio da će njegova tvrtka SpaceX lansirati desetke satelita u Zemljinu orbitu kako bi internet postao dostupan i onima koji žive u nedostupnim predjelima, njegova je ideja pozdravljena kao revolucionarna.

No u praksi se to pokazalo kao veoma problematično. A, sve se čini, da će biti još problematičnije. Naime, SpaceX je do sad u orbitu poslao čak 540 satelita, a Starlink internet još nije dostupan masama.

Svemir Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Sateliti Starlink SpaceX pronašao (nekakav) način da umiri astronome koji bjesne zbog blještavih satelita Starlink

Sateliti Starlink Neobična pojava na nebu uznemirila je ljude diljem svijeta, a vidljiva je i iz Hrvatske: Evo kada je možete ponovno vidjeti

Sateliti Starlink Musk ima zanimljiv plan kako smanjiti vidljivost Starlinkovih satelita na noćnom nebu

Čim su počeli s lansiranjem satelita, astronomi su upozorili kako zbog njih ne mogu promatrati zvijezde, pogotovo one udaljenije. Naime, sateliti su, u usporedbi s drugim svemirskim tijelima, veoma svjetli.

Musk je priznao problem i obećao da će ga pokušati ublažiti dodatnim tamnim i antireflektivnim premazima satelita. Ali, kako se broj satelita u orbiti povećava tako se povećava i broj nezadovoljnih astronoma.

Posljednji u nizu su astronomi koji su željeli napraviti fotografije spektakularnog kometa NEOWISE koji je ovih dana oduševljavao i astronome nad Hrvatskom.

Slika nije dostupna Spektakl na nebu: Probudite se u zoru i uživajte u pogledu na komet i neobične noćne svjetleće oblake

Astrofotograf Daniel Lopez pokušao je napraviti fotografiju kometa, no umjesto toga, u fotografiju su se ugurali Starlinkovi sateliti.

 Astronom Julien Girard iz Space Telescope Science Institute, na Twitteru je objavio Lopezovu fotografiju i podsjetio kako SpaceX planira lansirati još nekoliko tisuća satelita u orbitu.

 Točnije, SpaceX ima dozvolu američke Federalne komunikacijske komisije za slanje desetaka tisuća Starlinkovih satelita u nisku orbitu (oko 550 kilometara od Zemlje).

Ako ih nekoliko stotina uzrokuje takve probleme astronomima, teško je uopće zamisliti kako će izgledati noćno nebo kad ih budu tisuće odnosno deseci tisuća.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti