Nakon što su izazvali bijes astronoma slanjem blještavih satelita u orbitu, u SpaceX-u kažu da rade na rješenju problema

Tvrtka SpaceX u posljednje vrijeme nije baš popularna kod astronoma. Njihovih prvih 60 satelita iz mreže Starlink, koji su poslani u orbitu u svibnju 2019. godine, jasno se mogu primijetiti na noćnom nebu, a to uvelike ometa astronomska proučavanja zvijezda sa Zemlje.

Branimir Vorša | 10.12.2019. / 12:55

Sateliti Starlink (Foto: SpaceX)

Nedavno su znanstvenici digli veliku prašinu zbog toga što se 60 novih satelita SpaceX-a, tvrtke američkog milijardera Elona Muska, jasno ističe na noćnom nebu te ometa znanstvena promatranja zvijezda sa Zemlje. Astronomi upozoravaju da bi nagli priljev tisuća novih jarkih svjetala na nebu mogao uništiti naš pogled na zvijezde zauvijek.

Nitko se tog nije sjetio. Mi nismo mislili na to. Astronomska zajednica nije razmišljala o tome, rekla je predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell.

Svemir Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Elon Musk (Foto: AFP) "Vau, radi": Musk uspješno objavio tvit putem svemirskog interneta

Kao odgovor na novonastali pritisak, SpaceX planira testirati poseban eksperimentalni premaz koji bi površine satelita Starlink učinio manje reflektirajućima. Shotwell je pojasnila da bi novi premaz bio nanesen na donji dio jednog od 60 novih satelita koji bi se trebali naći u orbiti do kraja prosinca.

SpaceX želi prvo testirati taj premaz na jednom satelitu prije nego što se odluče njime umanjiti reflektivnost površina na budućim satelitima Starlink.

Shotwell dodaje da će to ipak biti duži proces u kojem će biti dosta "pokušaja i pogreški" kako bi se dobilo zadovoljavajuće rješenje.

Zapravo, nitko ne zna sa sigurnošću hoće li taj premaz uopće imati bilo kakav učinak, no astronomi kažu da se nema što izgubiti u pokušaju da se problem riješi.

Vrijedi pokušati, poručuje Johnathan McDowell, astronom iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian.

Mislim da će sve malo pomaknuti ukrivo zbog činjenice da pomiču čitavu mrežu satelita u nisku orbitu. Vidjet ćemo. Cijenim napore iz SpaceX-a, dodao je McDowell.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti