"Vau, radi": Musk uspješno objavio tvit putem svemirskog interneta

Iako skeptici ističu da nije moguće dokazati je li Musk zaista objavio tvit putem Starlinkove mreže, brojni su Muskovi pratitelji s oduševljenjem dočekali ovu objavu.

Martina Čizmić | 22.10.2019. / 13:28

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Elon Musk možda se povremeno čini kao luđak, ali mora mu se odati priznanje. Kad nešto odluči napraviti, onda to i ostvari (prije ili kasnije). 

Tako je, ako je vjerovati njegovoj objavi na Twitteru, uspješno isprobao svemirski internet koji osiguravaju njegovi sateliti u mreži Starlink.

Podsjetimo, Muskova tvrtka SpaceX u nisku je Zemljinu orbitu poslala prvih 60 satelita prije nekoliko mjeseci. Ti sateliti čine okosnicu mreže Starlink, koja bi, prema javno dostupnim planovima, trebala u konačnici imati 30 tisuća satelita i pokrivati cijelu Zemlju. 

Sateliti Starlink SpaceX planira lansirati dodatnih 30 tisuća satelita u svemir

Iako skeptici ističu da nije moguće dokazati je li Musk zaista objavio tvit putem Starlinkove mreže, brojni su Muskovi pratitelji s oduševljenjem dočekali ovu objavu. 

Starlink bi trebao omogućiti pristup internetu bilo gdje na Zemlji, a Musk je u nekoliko navrata isticao kako bi korištenje Starlinka trebalo biti jeftino i dostupno svima. 

Da Muskov plan može biti problematičan, upozorili su i astronomi koji ističu da bi tolika količina satelita u niskoj Zemljinoj orbiti onemogućila promatranje svemira. 

Noćno nebo koje se vidi bez svjetlosnog onečišćenja (Foto: AFP) Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Bit će zanimljivo vidjeti, koliko će Musku i ekipi trebati da upogoni cijelu mrežu i hoće li (i kad) Starlinkov svemirski internet biti dostupan i kod nas.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti