Svemirska kompanija SpaceX nedavno je dobila dozvolu za slanje 12 tisuća satelita koji bi trebali tvoriti satelitsku internetsku mrežu koja bi svima na Zemlji trebala omogućiti brz pristup internetu. Prvi sateliti već su lansirani u svemir u svibnju ove godine, već ovog mjeseca očekuje se lansiranje novih 60 satelita, a iz SpaceX-a sada su zatražili dozvolu za slanje dodatnih 30 tisuća satelita u svemir.

Sateliti Starlink SpaceX započeo sa stvaranjem "svemirskog interneta": Lansirano prvih 60 satelita

Muskova kompanija zatražila je dozvolu od Međunarodne telekomunikacijske unije i američke Federalne komunikacijske komisije koji su ranije odobrili slanje prvotnih satelita. Ako i ovog puta odgovor na Muskov zahtjev bude pozitivan, nakon nekoliko godina u Zemljinoj orbiti moglo bi se nalaziti više od 40 tisuća malih satelita SpaceX-a koji će biti okosnica interneta budućnosti.

Sateliti bi trebali biti postavljeni u nisku zemljinu orbitu na visinu između oko 325 i 570 km, gdje je "svemir najčišći", no stručnjaci upozoravaju na blizinu Međunarodne svemirske postaje tim satelitima. Sateliti koji bi letjeli u blizini ISS-a mogli bi predstavljati opasnost za postaju i astronaute, pa nisu svi oduševljeni tom idejom o tisućama satelita koji će prolaziti blizu ISS-a. Osim svemirske postaje, sateliti bi mogli predstavljati i opasnost za svemirske letjelice koje bi putovale prema ISS-u (a jednom, nadamo se, i dalje), tako da bi sateliti Starlinka mogli "imati učinak na budućnost svemirskih letova s ljudskim posadama" – i to ne pozitivan učinak, upozorio je Roger Thompson iz Aerospace Corporationa.

Noćno nebo koje se vidi bez svjetlosnog onečišćenja (Foto: AFP) Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Već nakon lansiranja prvih 60 satelita brojni su astronomi kritizirali SpaceX jer su imali problema s promatranjem svemira zbog Sunčevih zraka koje su se odbijale od površine satelita.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju