Musk ima zanimljiv plan kako smanjiti vidljivost Starlinkovih satelita na noćnom nebu

Elon Musk priznao je da su Starlinkovi sateliti možda malo previše uočljivi te najavio njihovo zatamnjivanje, a ovaj je tjedan otkrio i kako će to izgledati.

Martina Čizmić | 29.04.2020. / 09:15

Sateliti Starlink (Foto: SpaceX)

SpaceX-ovi sateliti Starlink ovih dana nadlijeću i Hrvatsku te svojim sjajem zbunjuju ljude. Nije baš često da na noćnom nebu možemo promatrati objekte koji su sjajniji od zvijezda.

Sateliti Starlink Neobična pojava na nebu uznemirila je ljude diljem svijeta, a vidljiva je i iz Hrvatske: Evo kada je možete ponovno vidjeti

Upravo se zbog tog blještavila satelita SpaceX našao na meti astronoma i znanstvenika koji su u nekoliko navrata upozoravali da zbog tih satelita ne mogu promatrati zvijezde i planete.

Sateliti Starlink SpaceX pronašao (nekakav) način da umiri astronome koji bjesne zbog blještavih satelita Starlink

Elon Musk priznao je da su Starlinkovi sateliti možda malo previše uočljivi te najavio njihovo zatamnjivanje, a na virtualnoj konferenciji ovaj je tjedan otkrio još detalja o ublažavanju utjecaja Starlinkovih satelita na promatranje neba.

Musk je još ranije na Twitteru otkrio kako planiraju ugraditi svojevrsne zaštitne panele koji bi smanjili odbljesak sa satelita.

"VisorSat", kako bi se ta zaštita za satelite zvala, zapravo bi štitila reflektivne antene satelita od Sunca i tako sprječavala da odbljesak bude vidljiv na Zemlji. No ti će dodaci biti ugrađeni na buduće satelite, dok će se utjecaj postojećih pokušati smanjiti promjenama u orijentaciji satelita u orbiti.

Kako je Musk istaknuo na konferenciji, krajnji je cilj učiniti satelite "nevidljivima golom oku unutar tjedan dana, te tako smanjiti njihov utjecaj na astronomiju". Pri tome će se posebno fokusirati na to da sateliti ne ometaju znanstvenike u istraživanju svemira.

Sustavi "VisorSat" bit će testirani prilikom sljedećeg lansiranja satelita Starlink koje se očekuje u svibnju 2020. Ako se pokaže uspješnim, svaki sljedeći Starlinkov satelit bit će opremljen "VisorSatom". Sateliti koji su već u orbiti i dalje će blještati na noćnom nebu. Barem još tri do četiri godine, koliki im je predviđeni životni vijek.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti