Ambiciozni planovi za budućnost: Novska postaje gaming centar regije, gradit će se velika esport dvorana

Polaznici programa za razvoj igara i zaposlenici pedesetak startupova u inkubatoru od sad imaju na raspolaganju gigabitnu A1 optičku i indoor 5G mrežu.

Martina Čizmić | 26.05.2021. / 15:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Poduzetnički inkubator PISMO u proteklih je nekoliko godina izrastao iz ambiciozne ideje, u vodeći inkubator usmjeren na moderne tehnologije i gaming u Hrvatskoj i regiji. Sad su u PISMO-u dobili još jednog velikog partnera koji će im pomoći da se još više razvijaju i omogućuju mladima bolje uvjete za razvoj novih videoigara, ali i drugih multimedijskih projekata.

Naime, kako je predstavljeno na konferenciji za novinare, A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) sklopili su partnerstvo u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1. Developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj igara tako su dobili priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama te prilagoditi svoje proizvode brzinama, latenciji i drugim prednostima koje im pružaju gigabitne 5G i optička mreža te tako bili globalno konkurentni.

No, osim tehnološkog partnerstva, A1 Hrvatska i PISMO inkubator nastavljaju raditi i na edukativnim programima kojima se razvijaju digitalne vještine budućnosti. 

Ponosan sam što je Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa nedavno proglasilo SIMORA-u najboljom europskom razvojnom agencijom. Uz to, projekt „Centar gaming industrije“ uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije koja ima izniman rast i donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj. U našem inkubatoru već sad posluje pedesetak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare. Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio naš tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost, izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

Čelan je također otkrio i ambiciozne planove za širenje inkubatora PISMO koji obuhvaćaju i izgradnju esport dvorane, koja bi se prostirala na 44 tisuće metara četvornih zatvorenog prostora i  mogla primiti nekoliko tisuća gledatelja. Time bi se PISMO pozicionirao i kao gaming središte u Hrvatskoj. 

Otkrio je kako je novac za izradu projektne dokumentacije već osiguran te su krenuli sa izradom projekta. Uvjeren je da će uz sredstva koja su osigurana kroz europske fondove, uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju i početi sa izgradnjom 2023. godine. 

Ako nam budu gradili Kinezi, onda će sve biti gotovo. A ako budu gradili neki drugi, moglo bi se malo odužiti, ali vjerujem da bi sve trebalo biti gotovo do 2025. godine, našalio se Čelan. 

Veseli me što ova suradnja nadilazi tehničku podršku te što su naši partneri, baš kao i mi u A1 Hrvatska, snažno usmjereni na učenje digitalnih vještina budućnosti, ali i na sve povezano s brzorastućom gaming industrijom. Na raspolaganju su im znanje i stručna pomoć naših stručnjaka za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a. To je tehnologija koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije. Pred nama su nevjerojatne mogućnosti primjene pametnih rješenja koja će imati direktan utjecaj na povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj, poručio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Polaznici programa za razvoj igara i zaposlenici pedesetak startupova u inkubatoru imaju na raspolaganju gigabitnu A1 optičku i indoor 5G mrežu. Očekivane performanse, gigabitna brzina i niska latencija ostvarene su na testnoj mreži u frekvencijskom području od 3,5 GHz, što je omogućilo brzine do 1,3 Gbps i odziv od 5 ms.

Naša je strategija ubrzana izgradnja 5G infrastrukture u frekvencijskom području od 3,5 GHz te povećanje pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na 5G i 4G tehnologiji u frekvencijskom području od 700 MHz. To će omogućiti kvalitetan širokopojasni pristup i na lokacijama gdje je bakrena parica kao zastarjela tehnologija prošlosti jedina dostupna, objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska. Dodao je kako je cilj kompanije izgradnja 5G mreže kojom će se osigurati pokrivenost, vrhunske mrežne performanse i kvaliteta usluge.

Pokretanjem gigabitne 5G mreže pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice, dodao je Makar.

Pristup mobilnoj 5G mreži otvorit će širom vrata razvoju i primjeni AR i VR tehnologije. Kako to izgleda u praksi, pokazali su na primjeru Delta Realityja, prvog domaće specijaliziranog studija za stvaranje sadržaja u virtualnoj stvarnosti. Osnivač i direktor Vedran Škarica objasnio je da s 5G mrežom VR svijet postaje realniji i responzivniji, što omogućuje vrhunski doživljaj. Predstavio je to na projektu posebno razvijenom za ovu priliku – VR simulaciji stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži. Pokazni meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić koji je poručio da je ovo dokaz da tehnologija i sport itekako idu zajedno te se nada da će ta sinergija u virtualnoj dimenziji izazivati sve više interesa, posebno kod mladih i djece koja tek ulaze u svijet sporta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti